Storbritanniens coronastrategi bliver stemplet som ’en af de største sundhedsfiaskoer nogensinde’

Storbritanniens tidlige coronastrategi og troen på flokimmunitet ledte til unødvendigt mange døde, vurderer kommission.

Et skilt ved et busstoppested i det centrale London opfordrer folk til at blive hjemme, den 17. april, 2020. (Foto: © TOLGA AKMEN, AFP or licensors)

Hvis Storbritanniens regering havde være mere handlekraftige, da corona-virusset brød ud i starten af 2020, så ville det ikke være endt med, at briterne klarede sig "betydeligt værre" igennem pandemien end mange andre lande.

Sådan lyder konklusionen i en længe ventet rapport over det britiske corona-forløb, som er udarbejdet af to sundheds- og videnskabskomitéer i det britiske parlament.

Rapporten konkluderer, at regeringens coronastrategi endte i en af de ”de største offentlige sundhedsfiaskoer" i britisk historie:

- Dette skete på trods af, at Det Forenede Kongerige lænede sig op ad den bedste ekspertise i verden og på trods af, at vi har et åbent, demokratisk system, som tillader rigeligt med udfordringer, lyder det.

Kampen mod corona kaldes i rapporten for den største udfordring i fredstid i de sidste 100 år.

Største udfordring i fredstid i 100 år

Den mere end 150 sider lange rapport afdækker en række succeser og fejltagelser i løbet af pandemien, som har kostet over 135.000 briter livet siden starten af 2020.

Den er baseret på vidneudsagn fra flere end 50 politikere, embedsmænd og forskere, der var med til at lægge kursen for Storbritanniens corona-strategi. Heriblandt premierminister Boris Johnson, tidligere sundhedsminister Matt Hancock og ledende skikkelser fra det britiske sundhedsvæsen, NHS.

Det er ikke mindst regeringens tro i de første tre måneder af 2020 på, at flokimmunitet var den eneste vej igennem pandemien, der møder skarp kritik.

Her stiller rapporten spørgsmålstegn ved, hvorfor regeringen og de rådgivende forskere ikke overvejede nogle af de tiltag, som havde vist sig effektive til at undertrykke smittespredningen i blandt andet Sydkorea og andre asiatiske lande, hvor virusset først viste sig.

  • Trods advarsler fik den årlige Cheltenham Festival lov til at finde sted i midten af marts 2020. (Foto: © Tim Goode, Scanpix)
  • Her tiltrak hestevæddeløbene omkring 65.000 tilskuere dagligt. (Foto: © Tim Goode, Scanpix)
  • På dette tidspunkt havde store dele af Europa indført historiske nedlukninger. (Foto: © ANDREW MATTHEWS, Scanpix)
1 / 3

Ifølge rapporten blev strategien om flokimmunitet først lagt til side, da det stod klart, at det britiske sundhedsvæsen ville blive overvældet, hvis man lod virusset løbe løbsk i det britiske samfund.

Herefter indførte man i slutningen af marts 2020 restriktioner - men også de kom for sent, lyder kritikken.

Det er ikke første gang, at den anklage ser dagens lys. Allerede i juni 2020 udtalte Englands embedslæge, Chris Witty, at det daværende dødstal kunne have været halvt så stort - 20.000 og ikke 40.000 - hvis bare man havde lukket landet ned én uge tidligere.

Samme kritik lød igen i marts 2021, efter regeringen havde udskudt endnu en udlukning til starten af januar. Da lød vurderingen fra en tænketank, at 27.000 liv kunne være reddet, hvis man havde lukket ned, allerede da smittetallene begyndte at stige igen i starten af december.

Langsom, usikker og ofte kaotisk

Også beslutningen om at stoppe brugen af massetest i marts 2020, blot få dage efter at Verdenssundhedsorganisationen WHO havde understreget behovet for "omhyggelig kontaktsporing og streng karantæne af tætte kontakter", bliver i rapporten kaldt en "alvorlig fejl".

Da en ny strategi for test og smitteopsporing endelig blev rullet i slutningen af maj ud var den ifølge rapporten "langsom, usikker og oftest kaotisk".

Mens Danmark var lukket ned, var blandt andet nattelivet stadig åbent i Storbritannien i midten af marts 2020. (Foto: © Sean Coogan)

Et andet kritikpunkt er den mangelfulde håndtering af de britiske plejehjem, hvor utallige dødsfald ifølge rapporten kunne være undgået.

Her spredte smitten sig i lyntempo, efter ældre covid-patienter blev udskrevet fra hospitalerne på grund af pladsmangel og sendt tilbage til deres plejehjem. Manglende test og isolering af de smittede ældre, samt smitte fra ikke-testede medarbejdere, der bragte smitte ind på plejehjemmene, medførte omfattende dødsfald blandt plejecentrenes beboere.

Vaccineprogram har reddet millioner

Det er dog ikke kun kritik, som den britiske regerings håndtering af pandemien får i rapporten.

Det britiske vaccineprogram og udviklingen af Oxford-AstraZeneca-vaccinen bliver nemlig kaldt ”et af de mest effektive initiativer i britisk historie”. Fra planlægning, over udvikling, og frem til udrulningen har vaccineprogrammet været medvirkende til at ”redde millioner af liv i Storbritannien og resten af verden”, lyder det i rapporten.

Samtidig lyder meldingen ved offentliggørelsen af rapporten, at den ukendte situation gjorde, at "det var umuligt at gøre alt rigtigt".

- Storbritannien har kombineret nogle store bedrifter med nogle store fejl. Det er altafgørende, at vi tager ved lære af begge dele, lyder det i en udtalelse fra komitéerne bag undersøgelsen ifølge BBC.

Et røgslør

Hos de pårørende til de mange ofre for virusset tager man dog mindre godt imod rapporten.

Hanna Brady, som er talsperson for en gruppe, der kæmper for retfærdighed for ofre for covid-19, mener at rapporten tegner et billede af, at vaccinesuccesen opvejer for de mange dødsofre.

- Rapporten er grinagtig og mere interesseret i politiske diskussioner (...) end i oplevelserne hos dem, der på tragisk vis har mistet forældre, partnere eller børn til covid-19. Det er et forsøg på at ignorere og sætte et røgslør ud for sørgende familier, der vil se det her som en lussing i ansigtet, siger Hanna Brady fra organisationen Covid-19 Bereaved Families for Justice til The Guardian.

Undersøgelsens bliver ikke den sidste gang, at briterne tager et nærmere kig på, hvordan coronavirusset blev håndteret. Næste forår forventes en større efterforskning af forløbet at blive sat i gang efter løfte fra Boris Johnson.