Steffen Gram: Trump mener Unesco modarbejder USA

USA's exit fra FN-organisationen Unesco er et forventeligt træk, vurderer DR's internationale korrespondent.

Unesco blev grundlagt i 1945 og har hovedkvarter i den franske hovedstad, Paris. (Foto: © Philippe Wojazer, Scanpix)

Per 31. december næste år vil USA ikke længere være medlem af Unesco, FN's organisation for videnskab, kultur og uddannelse. Det oplyste det amerikanske udenrigsministerium tidligere i dag.

Det er ikke overraskende, at det netop er Unesco, som USA vælger at trække stikket på, fortæller DR’s Internationale korrespondent, Steffen Gram.

- Republikanerne og Donald Trump mener ikke, at Unesco tjener USA’s interesser. Republikanerne - og også en del demokrater, har svært ved at se, hvorfor man skal være med til at finansiere en organisation, som man åbenlyst mener, modarbejder amerikanske interesser.

Skylder 550 millioner

Ifølge udenrigsministeriet begrundes beslutningen med USA's bekymringer over "stigende restancer ved Unesco, behovet for grundlæggende reform i organisationen og den fortsatte anti-israelske bias ved Unesco."

Udmeldingen betyder, at det amerikanske medlemskab af Unesco slutter ved udgangen af 2018. Men faktisk har USA ikke betalt til organisationens budget i seks år.

I 2011 stoppede daværende præsident Barack Obama betalingerne til Unesco i protest mod, at organisationen gjorde det palæstinensiske selvstyre til fuldt medlem. I dag skylder USA organisationen 550 millioner dollar.

- Siden Trump er blevet præsident, har USA skærpet tonen over for FN, det hørte vi i allerhøjeste grad på FN’s generalforsamling. Det, man ser nu, er, at USA anser Unesco for at være anti-israelsk, og derfor trækker man sig helt, siger Steffen Gram.

USA som mindretallet

Unesco har ifølge Steffen Gram ikke været en ynder af USA - og amerikanerne har alle dage været i modvind, simpelthen på grund af den måde, organisationen er skruet sammen på.

- Unesco har 195 lande som medlemmer, og det vil statistisk repræsentere et flertal, som er kritisk over for USA. Der har altid været ideologiske og værdipolitiske modsætninger mellem et flertal i Unesco og USA. Det har amerikanerne så taget konsekvensen af.

Det er ikke første gang, at USA tager konsekvensen af de værdipolitiske uenigheder i Unesco. Også i 1984 meldte daværende præsident Ronald Reagan landet ud af Unesco. Først i 2003 meldte USA sig ind igen.

Den amerikanske præsident Donald Trump er udtalt kritiker af FN. Derfor er det heller ikke usandsynligt, at andre FN-organisationer vil få et farvel fra USA i løbet af Trumps embedsperiode, vurderer Steffen Gram. (Foto: © Brendan MCDermid, Scanpix)

Vil miste slagkraft

Men selvom USA's værdier har udgjort et mindretal i Unesco, vil det amerikanske farvel betyde, at organisationen mister noget af sin indflydelse, vurderer Steffen Gram.

- Unesco mister status – den mister slagkraft. Den vil blive mere forudsigelig. USA's beslutning vil uden tvivl blive fulgt op af politiske forsøg på amerikansk blokeringer på nogle af Unescos beslutninger. Amerikanerne vil gøre, hvad de kan for at modarbejde det, amerikanerne betragter som USA-fjendtlige handlinger fra Unesco.

At USA ikke længere er medlem af Unesco vil ikke stoppe det diplomatiske arbejde for USA's interesser - i stedet vil landet operere "i skyggen".

- Amerikanerne vil komme og levere, hvad de mener, og dermed vil de også forsøge at påvirke både deres tilhængere og deres modstandere på, hvad amerikanske interesserer er, siger Steffen Gram, som ikke forestiller sig, at USA vil melde sig ind igen, så længe Donald Trump er præsident.

Kort efter USA's udmelding meddelte Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at også Israel har i sinde at forlade Unesco.

Ifølge Unescos generaldirektør, Irina Bokova, er USA's beslutning om at forlade organisationen "et tab for FN-familien og det internationale, politiske samarbejde."