Spansk minister efter voldsomme politiscener: Uheldigt, men hvad kan man gøre?

Politiet håndhævede loven, da de med vold og magt fjernede catalanere fra stemmesteder, siger ministeren.

Kampklædt spansk politi blev i morges sat ind i Cataloniens gader for at sørge for, at borgerne i det catalanske selvstyre ikke kunne stemme ved dagens uafhængighedsafstemning.

Der gik ikke lang tid, før det strømmede ud med billeder af spansk politi, der brugte vold, magt og affyring af gummikugler til at få catalanerne væk.

Flere end 800 personer er ifølge den catalanske selvstyreregering kommet til skade og er blevet behandlet på hospitaler i forbindelse med optøjer og sammenstød under afstemningen, som ifølge spansk lov er forfatningsstridig. Samtidig er 33 betjente blevet såret, oplyser den spanske indenrigsminister.

De mange tilskadekomne på trods, mener den spanske udenrigsminister, Alfonso Dastis, at politiets reaktion var i orden, da de satte hårdt ind mod catalanere, der forsøgte at forhindre, at valgstederne blev lukket.

- Det er uheldigt, men hvad kan man gøre?, siger han til nyhedsbureauet Reuters.

- Vi har set politiet støde sammen med mennesker i andre lande i andre tilfælde. Vi ville have foretrukket ikke at skulle se de billeder, men jeg kan forsikre om, at det ikke var bevidste handlinger. Det var en reaktion på, at de blev forhindret i at udføre deres opgaver, fortsætter han.

  • Over 300 civile er i løbet af dagen kommet til skade i forbindelse med optøjerne i Catalonien, hvor spansk politi har affyret gummikugler og fjernet folk fra stemmesteder med magt. (Foto: © FABIO BUCCIARELLI, Scanpix)
  • Brandmænd danner en mur mellem catalanere og den spanske civilgarde ved et stemmested i San Julia de Ramis. (Foto: © lluis Gene, Scanpix)
  • Kampklædt politi stormede flere valgsteder i morges, hvor folk blev fjernet med magt. (Foto: © Raymond Roig, Scanpix)
  • Den spanske civilgarde trækker en mand væk fra et stemmested i Sant Julia de Ramis. (Foto: © Raymond Roig, Scanpix)
  • Et par omfavner hinanden foran et stemmested i Barcelona. (Foto: © Susana Vera, Scanpix)
1 / 5

"Europas skamplet"

Cataloniens ledere vidste, at folkeafstemningen var forfatningsstridig og har alligevel valgt at gennemføre den. Derfor siger den spanske premierminister, Mariano Rajoy, at der slet ikke har fundet en afstemning sted i dag.

Samtidig takker han spansk politi for den måde, betjentene har udført deres arbejde på i løbet af dagen.

Men Ada Colau, borgmester i Cataloniens hovedstad, Barcelona, har ikke meget til overs for den spanske premierminister.

- Rajoy har været en kujon, har gemt sig bag anklagere og retten. I dag krydsede han alle de røde linjer med politiets handlinger mod normale mnnesker, ældre og familier, der forsvarede deres fundamentale rettigheder, siger Ada Colau hun ifølge AP og tilføjer:

- Det virker åbenlyst for mig, at Mariano Rajoy bør træde af.

Og mens ministrene i Spanien takker og forsvarer politiets indsats, mener Cataloniens selvstyreregering, at den hårdhændede behandling af borgere gør Spanien til "Europas skamplet", siger talsmand for selvstyreregeringen, Jordi Turull.

- Det, politiet har gjort, er simpelthen barbarisk. Det er en international skandale, siger han.