Spanien varetægtsfængsler to catalanske ledere

Catalanske politifolk får lov at være på fri fod, mens de efterforskes. To separatistledere varetægtsfængsles.

De to ledere - formanden for Cataloniens Nationalforsamling, Jordi Sanchez, og lederen af organisationen Omnium, Jordi Cuixart - er blevet beordret varetægtsfængslet. (Foto: © Javier Barbancho, Scanpix)

En spansk dommer har mandag beordret to af de førende skikkelser inden for Cataloniens uafhængighedsbevægelse varetægtsfængslet.

De to ledere - formanden for Cataloniens Nationalforsamling, Jordi Sanchez, og lederen af organisationen Omnium, Jordi Cuixart - efterforskes i forbindelse med demonstrationer op til folkeafstemningen om uafhængighed i Catalonien.

Anklageren havde også krævet Cataloniens regionale politichef varetægtsfængslet.

Men ved mandagens retsmøde i Madrid valgte dommeren i stedet at tage passet fra politichefen, Josep Lluis Trapero, og give ham forbud mod at forlade landet.

Samme betingelser gælder for en anden politiofficer, der er under efterforskning i sagen, siger en talsmand for domstolen.

Anklaget for ikke at forhindre afstemning

Begge politifolk skal melde sig ved domstolen hver anden uge.

Trapero er blandt andet anklaget for ikke at have forsøgt at forhindre den omstridte folkeafstemning om uafhængighed i den spanske region.

Politichefen har ifølge anklagerne afvist at give ordre til at komme den spanske civilgarde til undsætning ved uroligheder forud for Cataloniens omstridte uafhængighedsafstemning 1. oktober.

Medlemmer af den spanske civilgarde var 20. september fanget inde i en catalansk regeringsbygning, som titusinder af demonstranter havde omringet.

Demonstranterne var vrede over, at civilgarden var i færd med at ransage et catalansk ministerium som en del af bestræbelserne på at forhindre folkeafstemningen om uafhængighed.

Demonstrationer forhindrede politiet

Catalansk politi var i det store hele også tilbageholdende, da spansk politi og civilgarden brugte gummikugler og politistave mod vælgere 1. oktober.

Ifølge anklagemyndigheden har Traperos catalanske styrke, der går under navnet Mossos, ligefrem forhindret det nationale politi i at udføre sit arbejde.

Under retssagen er der fokus på de fire personers gøren og laden under demonstrationer den 20. og 21. september i Barcelona, hvor spansk politi anholdt adskillige højtstående embedsmænd og offentligt ansatte.

De spanske myndigheder siger, at demonstrationerne forhindrede politiet i at gennemføre deres aktioner effektivt. Under demonstrationen kom det til uroligheder, og to politibiler blev smadret.

/ritzau/