Slagsmål om mobilpriser kan ramme danske forbrugere

ANALYSE Sydeuropa stritter imod forsøget på at afskaffe roaming-afgifter i EU.

Ideelt set skulle EU-borgerne snart kunne gå på nettet overalt uden at bekymre sig om roaming-afgift. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

'Nord og Syd' var navnet på en populær tv-serie i 80’erne om den amerikanske borgerkrig – men det kunne lige så vel være overskriften på den strid om roaming-priser, når ministre fra EU-landene samles for at løse i dag.

For langt hen ad vejen er løftet om gratis telefoni i udlandet endt som en strid mellem landene i nord og landene i syd.

Det handler dybest set om, hvem der skal betale for et løfte til EU’s forbrugere, som alle har kappes om at give - lige fra EU-parlamentarikerne til EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

For når en dansk turist bruger sin mobil til at søge efter den bedste restaurant i Malaga, er det den spanske teleudbyder der lægger net til. Indtil nu er prisen for restaurant-søgningen landet på forbrugerens egen regning – men når det ikke længere er lovligt fra 15. juni 2017 skal andre jo betale. Derfor skal regningen fremover sendes til danskerens teleselskab – og her er det store spørgsmål, hvad den spanske teleudbyder må opkræve af pris.

Laveste bud fra Parlamentet

EU-kommissionen har foreslået 8,5 euro per gigabyte data, hvilket har affødt vilde protester fra blandt andet Danmark, som mener, det ligger langt over markedsprisen og favoriserer lande med et ineffektivt og dyrt telemarked.

I tirsdags vedtog EU-Parlamentet deres holdning, og her landede de på en langt mere spiselig pris set med danske øjne, nemlig 5 euro per gigabyte data. Nu afventer parlamentet, hvad ministerrådet ender på i dag, så forhandlingerne om det endelige kompromis kan gå i gang.

Slovakiet, som har EU-formandskabet, har foreslået en trappemodel, hvor det koster 10 euro per gigabyte data det første år og falder til 5 euro i 2021, det vil sige en gennemsnitlig pris på 7,3 euro per gigabyte.

Det er altså lavere end EU-kommissionens forslag, men i danske øjne stadig for dyrt.

Danskerne roamer og rejser

I Danmark er der nemlig mange teleselskaber, høj konkurrence og derfor nogle af Europas billigste telepriser. I flere sydeuropæiske lande er der omvendt få udbydere og høje telepriser.

Dertil kommer, at rejsemønstrene i EU ser meget forskellige ud. Vi nordboere farter i stor stil mod syd, mens trafikken den anden vej er langt mindre. Og folk fra små lande som Danmark, Holland, Luxembourg rejser væsentlig mere til udlandet med mobilen end eksempelvis grækere og portugisere - og bruger i det hele taget meget større mængder data.

Så groft sagt foretrækker landene i syd at bevare en høj pris for dataroaming, mens landene i nord kæmper for, at regningen fra den ene teleudbyder til den anden bliver så lav som muligt. Frygten i nord er, at selskaberne ellers vælter udgiften over på forbrugerne, så man godt nok får fri roaming i Europa, men et dyrere telefonabonnement. Frygten i sydlige lande som Spanien er, at for lave roamingpriser vil føre til konkurs blandt teleselskaber og umuliggøre investeringer i den infrastruktur, som bliver endnu mere nødvendig, når turisterne fremover vil "roame på livet løs".

Ingen kan forudsige, om disse scenarier nogensinde bliver til virkelighed. Det afhænger til dels af, hvordan kompromiset ser ud, når ministerrådet og Europa-Parlamentet til foråret er færdige med deres forhandling. Armlægningen begynder, så snart ministerrådet har fastlagt deres holdning i dag.

Men på forhånd ser det ud til, at den danske forbruger står sig bedst ved at heppe på Europa-Parlamentet.