Nervekrig i EU-slutspurt om billigere mobilpriser

De kommende uger står de sidste afgørende slag om mobilpriserne i EU. Spørgsmålet er, om de danske telekunder bliver tabere eller vindere.

De sidste slag om mobilpriser i EU skal nu stå - og der er uenighed til det sidste. (Foto: © Michaela Rehle, Scanpix)

Kampen om, hvorvidt det skal gøres gratis at bruge sin mobil under rejsen i de øvrige EU-lande, går i disse dage ind i sin afgørende fase.

Det er allerede kendt, at det fra den 15. juli næste år ikke må koste mere at bruge sin telefon i et andet EU-land, end det koster hjemme - men spørgsmålet er, hvordan det skal indføres i praksis.

I værste fald kan de gratis glæder ende med at blive alt andet end gratis, fordi teleselskaberne bliver tvunget til at hæve priserne på almindelige mobilabonnementer til danskerne, for at kompensere for de tab, de får, hvis aftalen lander skævt.

- Det er et selvmål, som man ovenikøbet går rundt og jubler over, siger Jakob Willer fra telebranchens brancheforening, Telekommunikationsindustrien.

Danske datapakker er generøse

Slaget står om de priser fx det spanske teleseskab Telefonicá må opkræve hos TDC, hvis en af TDC's kunder bruger sin mobiltelefon på Mallorca. Her er der frygt for, at det vil ende med, at Telefonicá må kræve helt op til 75 kroner per gigabyte data, danskeren bruger.

Samtidig har danskeren en forventning om, at hun kan roame frit og bruge hele sin pakke med 24 gigabyte ganske som derhjemme - og som hun betaler 129 kroner om måneden for. Men TDC må ikke sende regningen videre til kunden..

Det vil få regnestykket til at gå i blodrødt for TDC - og derfor kæmper især de nordiske lande i EU-parlamentet for at få engrosprisen presset så langt ned som muligt.

Udsigten fik i går Dansk Industri og Forbrugerrådet Tænk til at gå sammen med otte tilsvarende andre europæiske organisationer fra Norden og Baltikum om en advarsel mod, at det nuværende forslag kan ende med at være så skævt, at det vil gøre mobilpriserne dyrere, snarere end billigere.

Alle er gået til valg på det

Foreløbig tyder meget på, at det vil lykkes at lande et mere moderat resultat.

De Radikales Jens Rohde har stået for forhandlingerne om engrospriserne i udvalget i EU-parlamentet, og her er forslaget landet på en anbefaling om, at der maksimalt må opkræves fire euro per gigabyte til sommer, hvilket trappes ned til blot én euro i 2020 - et niveau, der er spiseligt for telebranchen.

- Jeg er fortrøstningsfuld. Ikke mindst fordi vi alle er gået til valg på, at det er en knaldgod idé at afskaffe roaming i Europa. Mit udgangspunkt er, at selvfølgelig lander vi en aftale - men hvis ikke vi kan lande den, er der ikke roamingfrit i Europa i sommeren 2017, siger Jens Rohde.

Tovtrækkeri i begge retninger

Udfordringen er, at EU's ministerråd ønsker en meget højere engrospris, som vil gå danske selskaber imod. Her er det især lande fra Sydeuropa, der ønsker en høj pris, der vil tilgodese de teleselskaber, der tjener mest på roaming.

- Hvis engrosprisen kommer derop, hvor ministerrådet vil have det, bliver abonnementerne enten dyrere i Danmark, eller også må man droppe datadelen. Det ville være helt uholdbart. Derfor skal prisen ned, for ellers får EU ikke leveret på det, man har lovet om fri roaming, siger Socialdemkraternes MEP, Jeppe Kofod (S), der taler for endnu skrappere regulering af priserne, end det i forvejen skrappe forhandlingsoplæg fra parlamentet.

Roamingfrit Europa har været et prestigeprojekt blandt EU-politikere, og det vil derfor være opsigtsvækkende, hvis ikke det lykkes. Fiaskoen ligger dog ikke på EU's side, mener han:

- Man kan roligt sige, at parlamentet i den grad kæmper for rimelige forhold for forbrugerne, mens nogle medlemslande blokerer for det. Derfor er det som sådan ikke EU, der er nogle enkelte medlemslande, siger han.

Flere forslag har også været på banen om, hvordan man forhindrer misbrug af ordningen. Her er forhandlingerne også fortsat åbne og kan i princippet ende med, at man vedtager grænser for, hvor meget man må roame, eller hvor mange dage om året, man må roame.