Separatister fejrer sejren i Catalonien: 'Puigdemont som præsident!'

DR's korrespondent Anna Garslev vurderer, at Spaniens premierminister ikke har fået et nemmere parlament at samarbejde med.

Med 99,9 procent af stemmerne talt op tidligt til morgen står løsrivelsesblokken i Catalonien til at vinde 70 af parlamentets 135 pladser ved torsdagens regionalvalg.

Dermed bevarer separatiststøtterne flertallet i parlamentet, hvilket kan åbne døren for et comeback til den afsatte catalanske leder, Carles Puigdemont.

Det var i hvert fald ønsket i aftes i Barcelona, hvor Carles Puigdemonts tilhængere var på gaden sent torsdag aften, da de første resultater løb ind.

- Puigdemont som præsident, blev der råbt.

Korrespondent: Valgresultat ændrer ikke det store

Gårsdagens parlamentsvalg blev udskrevet af Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, i oktober, efter at han havde aktiveret artikel 155 og dermed sat Cataloniens selvstyre ud af spil.

Med løsrivelsesblokkens flertal har valget ikke været en sejr for Rajoy, fortæller DR’s korrespondent i Barcelona, Anna Gaarslev.

- Det er ikke lykkedes ham at få et mere medgørligt parlament i Catalonien, når regionens fremtid skal diskuteres.

Ifølge Anna Gaarslev er den politiske situation i Catalonien identisk med den, man befandt sig i, inden balladen startede.

- Vi skal huske på, at valgresultatet ikke ændrer det store. Befolkningen i Catalonien er stadig stort set delt lige over. Folk her i Catalonien ønsker, at regeringen i Madrid kommer til forhandlingsbordet, så det her kan få en ende, siger Anna Gaarslev.

Sæt jer ned og snak

Den tidligere catalanske leder, Carles Puigdemont, adresserede selv sine tilhængere via et videolink fra Belgien, hvor han i øjeblikket lever i eksil.

- Den catalanske republik vandt mod monarkiets 155, sagde han med henvisning til artikel 155.

Carles Puigdemonts løsrivelsesparti, Junts per Catalunya, blev næststørst ved torsdagens valg og vandt 34 pladser i det catalanske parlament.

- Med dette resultat er beskeden til Spanien klar: Sæt jer ned og snak, siger 50-årige, der arbejder inden for marketing.

- Den spanske stat satte himmel og hav i bevægelse for at slå løsrivelsesbevægelsen ned, men det catalanske folk er langt stærkere og mere fredeligt end Spanien med dets knipler, siger Francesc Portella.