Med 98 procent af stemmerne optalt i den spanske region Catalonien erklærer tidligere præsident Carles Puigdemonts løsrivelsesparti, Juntsxcat, regionalvalget for en sejr.
- Det er en sejr for den catalanske republik. Den spanske stat er blevet besejret, og premierministeren har fået et slag i ansigtet, siger Carles Puigdemont, der ikke selv er hjemme i regionen, men taler fra sit eksil i Belgien.
Det skriver AP.
Hele blokken af uafhængighedsfortalere, der består af tre partier, står med næsten alle stemmer talt op til at vinde 70 pladser i det 135 pladser store catalanske regionale parlament.
Det vil give dem absolut flertal.
Carles Puidgemonts parti, Juntsxcat, har vundet lidt under 22 procent af stemmerne og er næststørst.
- Vi kan sige, at selvstændighedspartierne har vundet valget, siger Agusti Alcoberro, der er næstformand for det catalanske parlament.
Unionsparti er størst
Mens partierne, der ønsker løsrivelse, har taget en smal sejr, så er unionistpartiet Ciudadanos gået markant frem til over 25 procent af stemmerne.
Dermed er det blevet regionens største parti.
Partiets leder og oppositionsleder, Ines Arrimadas, siger ifølge AP, at hun og fortalerne for at blive i Spanien vil fortsætte med at bekæmpe separatisterne. Valget viser, at flertallet i regionen føler sig som catalonier, mener hun.
- De kan aldrig påstå, at de taler på vegne af alle i Catalonien. Vi fortsætter med at kæmpe for en fredelig sameksistens og for et Catalonien for alle cataloniere.
Puigdemont: EU skal lytte nu
Men regionens tidligere præsident, Carles Puigdemont, har en helt anden konklusion på valget.
Han siger på et pressemøde fra sit midlertidige eksil i Bruxelles, at EU med valgresultatet må indse, at løsningerne fra den spanske regering ikke fungerer.
Han kræver, at den catalanske regering bliver genindsat, og at politiske fanger bliver løsladt.
Valget i Catalonien var sat i værk af den spanske regering for at bløde op for en af de værste politiske kriser i Spanien de seneste år.
Den spanske region har været igennem voldsomme uroligheder, siden et flertal ved en folkeafstemning i efteråret stemte for en løsrivelse fra Spanien.
Det resulterede i, at den spanske regering som modsvar opløste det regionale selvstyre og overtog kontrollen.
Den spanske centralmagt i Madrid slog hårdt ned på valghandlingen i efteråret, og efterfølgende er flere af de lokale politikere, der udskrev det ulovlige valg, blevet anholdt.
Derfor er Carles Puigdemont og fire af hans tidligere ministre i Belgien.
/DR Nyheder/