Det svenske beredskab er i øjeblikket presset i knæ.
Flere steder i landet hærger voldsomme naturbrande og gør det svært for brandvæsnet at følge med. Myndighederne har derfor bedt om norsk assistance.
Den udstrakte hånd har resulteret i, at Norge nu flyver seks helikoptere til Sverige, som skal bistå det svenske beredskab i slukningsarbejdet.
- Vi arbejder intensivt på at forsøge at omringe ilden med vand, og vi håber, at helikopterressourcerne kommer ved 9-10-tiden, så helikoptermandskab og jordpersonale kan arbejde parallelt og gøre alt for at begrænse ilden, siger ekstern officer ved redningstjenesten i Jämtland, Leif Ekström til Sveriges Radio.
Risikoen, for at skovbrande breder sig, er i øjeblikket forhøjet på grund af lang periode med tørke.
Central Sverige er hårdest ramt
Særligt området omkring Ljusdal i det centrale Sverige har været hårdt ramt. I aftes skrev flere svenske medier, at brandvæsnet havde mistet kontrollen i området, og at branden var på vej mod byen Ängra.
Det fik redningstjenesten i Ljulsdal Kommune til at meddele, at alle, der befandt sig i området burde evakueres og folk i nærheden burde holde sig inden døre.
- Der er stærk røgudvikling i de landområder, og ilden har hurtigt nærmet sig ejendomme derfor vil vi sikre, at ingen er i fare, siger Leif Ekström til Sveriges Radio.
I byen Ängra ligger der ifølge SVT fem-seks bygninger, herunder en fiskecamp og et gammelt hus af stor kulturel værdi og ifølge Aftonbladet bor der mellem 30 og 50 mennesker.
Slukningsarbejde er imidlertid blevet besværliggjort, fordi der ligger militærammunition i området.
- Der er et militærskydningsområde i skoven med ammunition som stadig ikke er detoneret. Derfor tør vi ikke sende folk derind, siger redningsleder Per-Erik Jonsson til Aftonbladet og vurderer, at situation i øjeblikket er ”meget anstrengt”.
Tusindvis af skovbrande i Norge
Selvom Norge sender seks helikoptere til Sverige, kan der hurtigt opstå en situation, hvor nordmændene selv får behov for deres helikoptere. Tusindvis af skovbrande raser nemlig i øjeblikket i det sydlige Norge.
Indtil videre er situationen dog under kontrol, men usædvanlige vejrforhold bekymrer alligevel direktør i Direktoratet for Social sikring og Nødplanlægning i Norge, Anne Rygh Pedersen.
- Skovbrandfaren er ekstrem. Det har været i nogen tid med meget alvorlig tørke, men nu har vi også haft det ustabile vejr med lyn og tordenvejr. Det har gjort situationen meget mere kompliceret, siger Anne Rygh Pedersen.