Samuelsen: USA åbner op for skarpere linje i Syrien

Ifølge udenrigsministeren skal Danmark være klar til at se på, hvad vi kan bidrage med, hvis koalitionen beslutter sig for at optrappe den militære indsats i Syrien.

Udenrigsminister Anders Samuelsen kalder Trumps udtalelser om det kemiske angreb i Syrien en "markant ændring i retorikken". (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Det var ikke os.

Sådan lød det for kort tid siden fra Syriens udenrigsminister, Walid Moallem, der gentog den påstand, som både Rusland og Syrien tidligere har fremlagt:

At syriske kampfly ikke kastede den giftgas, som i tirsdags dræbte 72 personer i byen Khan Sheikhoun i Idlib, Syrien, men at giften kom fra et våbenlager i byen tilhørende terrororganisationen al-Nusra.

Men viser det sig alligevel, at det var styret, der stod bag det kemiske angreb, kan det ændre Vestens linje i Syrien, siger Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen.

- Vi ved ikke endnu med 100 procents sikkerhed, hvad der er sket. Hvis vi kan - og det er med det forbehold - hvis - vi får bevist, at det er Assad, der står bag det her, så kan det vise sig at være et vendepunkt, siger han til DR Nyheder.

Langt over den røde linje

Også den amerikanske præsident, Donald Trump, tog bladet fra munden, da han i en udtalelse i går sagde, at angrebet var langt over den røde linje.

- Når man dræber uskyldige børn, uskyldige spædbørn, med en kemisk gas, der er så dødelig. Folk var chokeret over at høre, hvilken gas det var.

- Det overskrider mange linjer, mere end bare røde linjer, sagde han og tilføjede, at angrebet har ændret hans holdning til Assad-styret og konflikten i Syrien.

Her refererede Trump til sin forgænger Barack Obamas røde linje, som Assad famøst overskred, da han udførte et giftgasangreb i Ghouta, Damaskus, i august 2013, hvor op over 1.000 civile blev dræbt – uden de store konsekvenser.

En skærpelse af tonen

Ifølge den danske udenrigsminister bevæger Trump sig dermed ind på et spor, der kan indikere et muligt skift i den amerikanske linje i Syrien.

- Når han går ind på det spor, så går han også væk fra det, han har sagt tidligere, nemlig at det er ISIL, og kun ISIL, som han vil udradere.

- Der har været en tendens i de seneste par ugers udmeldinger, at man måske godt kan leve med, at Assad er en del af løsningen på lang sigt. Og det tror jeg, man er på vej væk fra, hvis det viser sig, at det er Assad, der står bag angrebet, siger Anders Samuelsen, som kalder Trumps udtalelser for en "markant ændring i retorikken".

På linje med Danmark

Sker det, vil USA nærme sig den linje, som Danmark har lagt for en løsning i Syrien - nemlig at Assad kan accepteres på kort sigt, men ikke på lang sigt.

- Og så må også man forvente, at der vil komme en eller anden markant optrapning fra amerikansk side – også fra den militære side, siger Anders Samuelsen.

Hvor er den danske position? Er vi med, hvis det kommer til en militær optrapning i Syrien?

- Jeg har tidligere sagt, at hvis det er, at koalitionen mod ISIL bliver enige om, at vi skal gøre noget mere, [...] at vi skal være åbne overfor at se på, hvad vi kan bidrage med i en situation, hvor man bliver enige om, at nu skal man trappe op.

- Det er en fuldstændig barbarisk situation, vi er vidne til i Syrien. Det er ikke noget, som verdenssamfundet bør kunne sidde stiltiende og se på. Vi bliver nødt til at finde en løsning på den konflikt.

Håb om samarbejde

Samtidig håber Anders Samuelsen at et eventuelt bevis på Assad-styret skyld vil føre til et øget samarbejde mellem Vesten og Rusland om konflikten i Syrien - og ikke det omvendte.

Hvis man får det bevist, så bliver russerne også nødt til at erkende, at de også tog fejl i det, de sagde. Det betyder, at amerikanerne kan øge presset også på russerne, så man kan se, at de kan begynde at arbejde sammen for at finde en løsning.

Han tror ikke på, at russerne vil være interesseret i at gå op imod amerikanerne - ej heller, at de har ressourcerne til det.

- De har en økonomi, der er i knæ, de har nok at se til i forhold til Ukraine og Krim og de baltiske lande. Måske er det en mulighed for, at de tværtimod kan finde sammen for at finde en balance i Syrien. Det er i hvert fald mit håb, siger han.