Repræsentanter fra mere end 70 lande mødes i dag i Bruxelles til en donorkonference, der skal støtte Syriens fremtid.
Blandt repræsentanterne er Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen, EU, FN samt en lang række øvrige hjælpeorganisationer. Deriblandt FN’s fødevareprogram og Dansk Flygtningehjælp.
Anne Poulsen er direktør i FN’s fødevareprograms nordiske kontor i København, og til DR Nyheder fortæller hun, at organisationen kommer med et ønske om 14 milliarder kroner, som blandt andet skal bruges til at mætte mange millioner syrere.
- Det er et svimlende beløb, men der er også et svimlende behov både i Syrien og nabolandene. Vi beder om de 14 milliarder kroner for at kunne fortsætte det arbejde i 2017, siger hun.
Konferencens fokus for FN’s fødevareprogram er ifølge Anne Poulsen at skaffe midler til de nødvendige operationer. Lige nu har de kun en fjerdedel af det beløb, de skal bruge for at hjælpe til i Syrien.
Får FN’s fødevareprogram ikke de 14 milliarder kroner, betyder det, at de ikke længere kan hjælpe de mange mennesker i Syrien med at få mad. Et alternativ kan være, at de må reducere de madrationer, folk har.
Men en humanitær løsning er ikke ensbetydende med, at konflikten i Syrien vil stoppe, påpeger Anne Poulsen.
- Der skal en politisk løsning til ikke en humanitær løsning. Det er det, vi gør for at redde liv og hjælpe de mennesker, der er fanget i borgerkrigen. Men krigen og problemet kan kun løses politisk, siger hun.
Også Anders Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, påpeger, at behovet for hjælp i Syriens og nabolandene koster "rigtig, rigtig, rigtig mange penge".
- Vi må hjælpe så massivt, at vi kan overbevise lande som Jordan og Libanon om, at med den hjælp, de får, vil de ende op bedre og stærkere end ellers. Ellers er det svært at overbevise dem om, at de skal lægge ryg til denne udfordring. Så der skal mange penge på bordet, siger han til Ritzau.
En donorkonference til fordel for Syrien fandt sidste år sted i London, hvor der blev rejst et rekordhøjt beløb på knap 70 milliarder kroner. Men både Anders Kamm og Anne Poulsen forventer, at der bliver behov for flere lignende konferencer de kommende år.
Den danske regering annoncerede i weekenden, at man ville støtte Syrien og nabolandene med 250 millioner kroner. Det forventes, at pengene efter konferencen i Bruxelles bliver fordelt til FN-organisationer, Røde Kors samt danske og internationale NGO’er.
Udenrigsministeriet tilføjede i dag 50 millioner ekstra til den danske stabiliseringsindsats i landet.
Pengene skal blandt andet gå til at støtte det frie syriske politi, det syriske civilforsvar og de FN-ledede fredsforhandlinger, oplyser Udenrigsministeriet.