Ryborg: Det bliver dans om den varme grød ved første Brexit-forhandling

I dag begynder skilsmissen mellem EU og Storbritannien for alvor med et møde i Bruxelles.

De to chefforhandlere ved skilsmisseforhandlingerne, EU's Michel Barnier (v) og Brexit-minister David Davis (h). (Foto: © Ben Stansall, Scanpix)

I denne uge er det et år siden, at et flertal af briterne stemte for at forlade EU ved en folkeafstemning.

Men endnu har EU og Storbritannien ikke holdt ét eneste møde for at drøfte vilkårene for den kommende skilsmisse. Altså lige indtil i dag.

For klokken 11 går processen i gang med et møde i Bruxelles med deltagelse af de to parters chefforhandlere, den britiske Brexit-minister, David Davis, og franske Michel Barnier, som repræsenterer EU.

Det forventes, at skilsmissen kan ende i et stort slagsmål om penge, grænser og rettigheder. Alligevel har EU-korrespondent i DR Nyheder Ole Ryborg beherskede forventninger til dagens forhandlinger.

- Dagen møde bliver formentlig en ret kedelig affære, siger han.

- EU-landene har for længst præsenteret deres forhandlingsposition, mens briterne endnu ikke har præsenteret, hvad de synes, der skal til. Så længe man ikke engang ved, hvad briterne vil, så er det svært at starte en egentlig forhandling.

Uret tikker

Der er ellers nok at tage fat på, og uret tikker: Om 648 dage skal Storbritannien have forladt EU.

- Alene omkring det indre marked, som briterne skal ud af, er der omkring 10.000 forskellige sæt regler, så der er rigeligt, siger Ole Ryborg.

Han forklarer, at valgresultatet for et år siden kom som et chok for det britiske regering. Den havde simpelthen ikke nogen plan for det udfald. Situationen er ikke blevet nemmere, efter premierminister Theresa May fik svækket sit mandat ved parlamentsvalget tidligere på måneden.

- Man sidder simpelthen og venter i Bruxelles. Nu vil man gerne snart vide, hvad briterne vil. For man har travlt, siger Ole Ryborg.

Dramaet kommer

Det ligger fast, at forhandlingerne til en begyndelse skal koncentrere sig om tre emner: Borgerrettigheder, grænsen til Irland og penge.

Immigration fra andre EU-lande og briternes betaling til EU-kassen var to af de helt store emner i Brexit-valgkampen, og her står parterne i udgangspunktet langt fra hinanden. På samme måde har spørgsmålet om grænsen mellem Irland og Nordirland et stort historisk potentiale for at skabe konflikt.

- Det bliver kedeligt i dag, men allerede fra næste møde bliver der drama - og sådan vil det være hele sommeren, siger Ole Ryborg.