En af Putins mest højlydte kritikere vil have russerne på gaden i kampen mod korruption blandt landets politikere.
Den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnij og hans politiske allierede har formelt søgt om tilladelse til at holde anti-korruptionsmøder på Ruslands nationaldag både i hovedstaden Moskva og mange andre byer i dag.
Men det er foreløbig uvist, om han får lov til at holde alle møderne - og under hvilke betingelser.
Selv siger Navalnij, at møderne vil blive holdt - uanset om myndighederne giver lov til det eller ej, fordi det ifølge ham er borgernes ret at demonstrere.
Ifølge DR Nyheders Ruslands-korrespondent, Matilde Kimer, vil der formentlig være stor forskel på, hvordan politiet vil reagere:
- Hvis demonstranterne i Moskva vælger at ignorere byrådets afslag på at marchere i den centrale del af hovedstaden, vil der komme nye masseanholdelser ligesom i marts, da flere end 1.000 blev arresteret - også Navalnij selv.
- Men omvendt vil der formentlig også være mange mindre protester ude i provinsen, hvor det kommer til at forløbe fredeligt, vurderer Matilde Kimer.
Mobilisering op til valget
Selv om protesterne i dag er rettet mod de højeste lag af russisk politik, skal de også ses som et led i Navalnijs mobilisering og hans forsøg på at komme på stemmesedlen, når russerne skal vælge præsident til foråret,, vurderer Matilde Kimer.
Ifølge Matilde Kimer kan det dog være svært at måle, hvor meget gennemslagskraft Navalnij har politisk, fordi han aldrig får lov at komme ind i de statsstyrede medier.
- Men alligevel er det lykkedes ham - gennem andre kanaler som både sociale medier og YouTube - at blive et relativt kendt ansigt på en ellers totalt handlingslammet opposition. Men Navalnij har ingen chance for at blive valgt som præsident ved valget i 2018, mener Matilde Kimer.
Foreløbig har præsident Vladimir Putins taktik over for oppositionslederen været relativt tilbageholdende, siger Matilde Kimer:
- Selv om Navalnij har været igennem snesevis af retssager og bliver anholdt med jævne mellemrum, så er han jo ikke spærret væk i en celle i Sibirien, så man tillader ham altså et vist spillerum, siger hun.
Putins grænse snart nået
Alligevel står det klart, at Putins grænse er ved at være nået.
- Man er i gang med andre skridt for at bremse Navalnij, hvis han pludselig skulle få alt for meget medvind. Faktisk får han formentlig slet ikke lov til at stille op ved præsidentvalget, selvom han for længst har samlet de 300.000 stemmer, der skal til, siger Matilde Kimer.
Uanset at præsident Putin ellers er ret populær i Rusland, synes han alligevel, at det er nødvendigt at skride hårdt ind over for demonstrationer og gadeprotester. Og det er der en god grund til, mener Matilde Kimer:
- Den slags gadeprotester, som Navalnij kan mobilisere, er jo potentielt farlige. De kan vokse ud af kontrol, og i sin essens er det jo sådanne protester, som har været startskud til de "farverevolutioner", som vel er det, Kreml frygter allermest, siger Matilde Kimer.