Matilde Kimer: Dømt oppositionsleder var Putins eneste udfordrer

Dagens domsafsigelse mod den russiske oppositionspolitiker får konsekvenser for landets præsidentvalg i 2018.

Alexei Navalnij har som den eneste russiske oppositionsleder evnen til at samle de højeorienterede og den liberale middelklasse. (Foto: © IGOR RUSSAK, Scanpix)

Den russiske oppositionsleder, Alexei Navalnij, er blevet dømt for underslæb ved en russisk domstol. Straffen lyder på fem års betinget fængsel.

Det rapporterer russiske nyhedsbureauer ifølge Reuters.

Ifølge Navalnijs advokat vil dommen forhindre ham i at stille op ved kommende valg. Det var ellers planen, at Navalnij ville udfordre landets nuværende præsident, Vladimir Putin, når hans nuværende embedsperiode udløber i 2018.

- Det betyder, at han kommer til at være dømt, mens præsidentvalget står på, og derfor får han altså ikke lov til at stille op, fortæller DR's Rusland-korrespondent, Matilde Kimer.

Samme dom

Under domsafsigelsen, som i skrivende stund endnu ikke er afsluttet, stod det klart, at dommens ordlyd er stort set den samme som den, der blev afsagt i 2013 i den samme sag.

- Dommeren læser præcis den samme tekst op, hvilket siger en hel del om den her sag, udtalte Alexander Navalnij ifølge nyhedsbureauet under en pause i den timelange oplæsning af dommen.

Dengang blev dommen underkendt af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som fastslog, at Rusland havde krænket Navalnijs ret til en retfærdig rettergang. Også den russiske Højesteret krævede dengang, at sagen gik om på grund af mangel på beviser.

Aleksej Navalnij selv og mange andre har tidligere betegnet svindelsagen som politisk motiveret for at udelukke ham fra russisk politik.

Den eneste med slagkraft

Og sagen har da også stor politisk betydning. Der er nemlig reelt ikke andre, der for alvor kan udfordre Vladimir Putin i 2018. Valanij er den eneste i den historisk svage og splittede russiske opposition, der har folkelig opbakning, fortæller Matilde Kimer.

- Han er den eneste, der har en folkelig substans og en gennemslagskraft og karisma, der kan samle folk. Bare det, at han har fået 1.700 mennesker til at stille op i kø for at være frivillige i hans præsidentkampagne siger også bare, at han har noget, der kan gøre ham til en reel udfordrer.

Til forskel fra andre oppositionspolitikere har Navalnij nemlig evnen til at trække opmærksomhed fra flere forskellige politiske grupper i samfundet.

- Han har en lidt sjov sammensætning af at være liberal og antikorruptions-pionér, og så er han samtidig temmelig etnisk-russisk-nationalistisk, så han appellerer også til den højrefløj, som synes, at Putin er en svagpisser. Han trækker fra begge sider.

- Og så kan han også mobilisere middelklassen i storbyerne, som er der, hvor opbakningen til noget andet end Putin, er, siger Matilde Kimer.

- En uretfærdig begrænsning

Også den foregående dom i sagen, der blev afgivet i 2013, lød på fem år.

Her stod den dog i første omgang på en fængselsstraf Valanij, som efter voldsomme protester i Moskva blev ændret til en betinget dom.

Dagens dom har vakt bekymring hos OSCE’s Menneskerettighedskontor, ODIHR, som kalder sagen for politisk motiveret.

- Dagens domsafsigelse over Alexander Navalnij er bare den seneste i en række af sager, hvor domstolene bliver brugt til at udelukke bestemte personer fra den politiske arena – en uretfærdig begrænsning af både disse personers rettigheder og det legitime politiske valg, skriver ODIHR’s direktør, Michael Georg Link, i en pressemeddelelse.

Navalnij har i sinde at appellere dommen og agter at stille op i det kommende præsidentvalg, siger han efter strafudmålingen for kort tid siden.