Rusland og Saudi Arabien søger fælles fodslag i Syrien politik

Men parterne er dybt uenige om fremtiden for Syriens præsident Assad.

Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov mødtes tirsdag med sin saudi arabiske kollega Adel bin Ahmed Al-Jubeir til møde i Moskva, hvor de diskuterede krigen i Syrien. (Foto: © SERGEI CHIRIKOV, Scanpix)

Der foregår heftige diplomatiske forhandlinger i øjeblikket for at bringe den fire år lange konflikt i Syrien til ophør. Årsagen er ikke mindst frygten for terrorbevægelsen Islamisk Stat, der har vokset sig stærk i krigens skygge.

Tirsdag mødtes udenrigsministrene fra Rusland og Saudi Arabien i Moskva, og efter mødet erklærede den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov, at der er en række idéer i støbeskeen til, hvordan det internationale samfund kan bekæmpe Islamisk Stat.

Ideerne fokuserer hovedsageligt på at "koordinere indsatsen hos dem, der allerede bekæmper bevægelsen på landjorden i Syrien," fastslog han.

Der er imidlertid fortsat stærk uenighed om, hvordan det skal gøres.

Uenighed om Assads rolle

Under mødet pressede Lavrov på for at inddrage det syriske regime under præsident Bashar al-Assad og de syriske regeringsstyrker i den internationale indsats for at komme terrorgruppen til livs.

- Hvis ikke man samler alle de kræfter, der bekæmper terroristerne på landjorden, så vil den amerikansk-ledede koalitions luftangreb ikke bringe de ønskede resultater, og Islamisk Stat vil ikke blive besejret, advarede Lavrov.

Men hans saudiske kollega ville ikke høre tale om at samarbejde med den syriske præsident.

- I vores optik er Assad en del af problemet, ikke en del af løsningen, sagde Adel al-Jubair efter mødet.

Rusland har fra starten af stået last og brast med det s

yriske regime og har skærmet det mod kritiske FN-resolutioner, mens saudierne til gengæld har støttet nogle af de syriske oprørsgrupper.

Den russiske og den saudiske udenrigsminister er dog enige om at opfordre de syriske oppositionsgrupper til at deltage i forhandlinger og til at forene deres kræfter for at nå frem til en fredelig løsning på konflikten i Syrien, der har kostet mere end en kvart million mennesker livet.

Mødet skaber tillid

Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Insitut for Internationale Studier, påpeger, at mødet mellem de to udenrigsministre kan være med til at starte et politisk spor, og derfor er hun forsigtig optimistisk selv om de lige nu er temmelig uenige om præsident Bashar al-Assads fremtidige rolle i Syrien.

- At de overhovedet mødes kan skabe en tillid mellem alle de mange parter, der er involveret i den syriske konflikt, og den tillid er nødvendig, hvis der skal skabes en tro på en løsning, hvor Assad bliver siddende i en overgangsperiode, men går af på et senere tidspunkt, siger Helle Malmvig til DR Nyheder.

Mødet mellem de to udenrigsministre kommer i kølvandet på et Syrien-møde i sidste uge mellem Rusland, Saudi Arabien og USA.

Senere i denne uge mødes Lavrov med oppositionssammenslutningen Syriens Nationale Koalition, som ellers hidtil har afvist at komme til Rusland.

Tanken er, at Lavrovs møde med den syriske opposition skal bane vej for fredsforhandlinger, der involverer repræsentanter for alle politiske kræfter i Syrien.

Som et led i den diplomatiske offensiv venter den russiske regering også besøg af FN's særlig udsending til Syrien og af den iranske udenrigsminister.