Røde Kors: "Idlib kan blive værre end noget, vi tidligere har set i Syrien"

900.000 civile kan blive sendt på flugt, hvis offensiven mod Idlib begynder.

(Arkiv) En mand går rundt på en mark mellem nogle huse i Idlib. (Foto: © ZEIN AL RIFAI, Scanpix)

Omkring 2,9 millioner civile befinder sig ifølge FN i den syriske by Idlib. Deriblandt er omkring 10,000 krigere fra oprørsgrupper og militante islamister fra al-Nusra og al-Qaeda.

Det er dem, Syriens præsident, Bashar Al-Assad, og hans allierede sigter mod.

Men nødhjælpsorganisationen Røde Kors vurderer, at Idlib kan blive noget af det værste, vi har set i Syrien.

- Befolkningsstørrelsen alene gør situationen i Idlib unik. Vi forventer, at op mod 900.000 menesker får brug for hjælp, hvis offensiven begynder, siger Eva Jordung, landekoordinator i Syrien for Røde Kors til DR Nyheder.

Til sammenligning blev omkring 90.000 mennesker i Øst-Ghouta og omkring 110.000 mennesker ved Afrin og Aleppo drevet på flugt, da regeringshæren og dens allierede indtog dem.

- De civile er i forvejen svækkede. De har ikke nogen modstandskraft og mangler medicin, vand og mad. De fleste er i forvejen på flugt og bor interimistiske lejre, så modstandsdygtigheden er minimal, siger Eva Jordung.

Hun forklarer, at infrastruktur såsom hospitaler, markeder, vandforsyninger og skoler er vigtige for civiles overlevelse i Idlib.

Er det begyndt?

FN's generalsekretærs særlige udsending til Syrien, Staffan Di Mistura, siger, at parterne i konflikten, Tyrkiet og Rusland, kan afværge en humanitær katastrofe i Idlib.

- De (Vladimur Putin og Recep Tayyip Erdoğan, red.) skal tage telefonen og ringe til hinanden, siger Di Mistura.

Di Mustra siger, at den syriske regering har givet oprørerne i byen indtil den 10. september til at overgive sig, inden de indleder deres offensiv. Men offensiven mod byen har været ventet i omkring tre uger, og flere nyhedsbureauer og medier rapporterer, at offensiven så småt kan være begyndt i dag.

Her til eftermiddag er der kommet billeder ud fra Idlib, hvor man ser røg stige til vejrs fra bebyggelser i den vestlige del af byen. DR Nyheder bringer ikke billederne, da de er taget af medlemmer af en organisation, der har tætte forbindelser til terrorgrupperingen Al-Queda.

Både De Hvide Hjelme, som under den syv år lange borgerkrig i Syrien har udført redningsaktioner i oprørskontrollerede dele af landet, og Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder mener at vide, at det er russerne, der har udført luftangrebene.

Eva Jordung fra Røde Kors kan ikke bekræfte rapporterne om dagens angreb. Hun forklarer, at Røde Kors samarbejder med organisationen Røde Halvmåne i Syrien. Det er dem, der fysisk er tilstede i Idlib, og de vil være meget påpasselige, førend de bekræfter angreb for at undgå at sprede panik blandt befolkningen.

En syrer stopper sin motocykel foran ruinerne af en bygning i Idlib. Allerede inden offensiven for alvor er indledt, er byen meget medtaget af den lange borgerkrig. (Foto: © ZEIN AL RIFAI, Scanpix)

"Hvepsebo fyldt med terrorister"

Staffan Di Mistura har indkaldt de involverede til forhandlinger onsdag i næste uge for at sikre, at civile kan få frit lejde til at forlade byen. Men dér kan det være for sent, og angrebene mod byen allerede være startet.

Di Musturas humanitære rådgiver, Jan Egeland, siger ved et pressemøde, at der er behov for humanitær og politiske diplomati omkring Idlib:

- Hvis det lykkes, redder vi tusinder af liv. Hvis ikke, kommer vi de kommende dage og timer til at se en krig, der er mere modbydelig end den mest modbydelige krig i vores generation, siger Jan Egeland.

Derfor har flere - blandt andre USAs præsident, Donal Trump - i dag frarådet enhver offensiv mod byen.

Men de lande, der støtter Assad og hans regering, har taget til genmæle. Eksempelvis understreger Iran, at Idlib har den største oprørshær, som de allierede har stået over for:

- Vores mission er at fjerne terrorister fra Idlib med mindst mulige humanitære omkostninger, siger udenrigsminister Muhammad Javad Zarif.

Også Rusland og regeringen i Kreml har gentagne gange sagt, at offensiven mod Idlib er nødvendig. Kremls talsmand Dmitry Peskov siger i dag, at Idlib er et "hvepsebo fyldt med terrorister". Samtidigt afviste han kritikken fra Donald Trump.

Bashar Al-Assads nærmeste allierede, Rusland, Iran og Tyrkiet, mødes på fredag, og her vil situationen i Idlib være på dagsordenen, lover Dmitry Peskov.