Regeringschef i fransk forårsrengøring: Vi er afhængige af offentligt forbrug

Premierminister opremser en lang række reformer, der skal rette op på fransk økonomi.

Den franske premierminister, Edouard Philippe, fremlægger sit reformprogram for den nationale forsamling. (Foto: © Martin Bureau, Scanpix)

Cigaretterne bliver dyrere, pensionssystemet bliver lavet om og hele Frankrig skal have højhastighedsinternet.

Det var blot nogle af mange konkrete tiltag, den franske premierminister, Edouard Philippe, remsede op, da han i en fem kvarter lang tale præsenterede Macron-regeringens reformplaner.

- Der er kommet ny præsident, der var været parlamentsvalg og nu er det tid til fransk forårsrengøring, fortæller DR's korrespondent i Frankrig, Stephanie Surrugue.

Reformerne står i kø: Der kommer en sundhedsreform, en justitsreform, en uddannelsesreform, en skatte- og afgiftsreform, en pensionsreform, en it-reform...

- Og det var overraskende konkret. Helt ned til at en pakke cigaretter fremover skal koste 75 kroner, fortæller Stephanie Surrugue.

I dag koster en pakke cigaretter alt efter mærke cirka 50 kroner.

Der bliver tale om reformer, som franskmændene vil kunne mærke, vurderer DR's korrespondent, og det er også meningen, for Frankrigs offentlige underskud er større end i mange andre EU-lande, og arbejdsløsheden er tårnhøj.

Premierminister Edouard Philippe kom med en regulær opsang til de franske politikere:

- Franskmændene er afhængig af offentligt forbrug. Som alle andre misbrug løser det ingen af de problemer, som det skal afhjælpe. Og som alle andre misbrug kræver det vilje og mod at 'detoxe' (afgifte, red.), sagde han i en opsang til Nationalforsamlingen.

Kaffemøder og følere

Emmanuel Macron og hans parti, La République en Marche, har flertal, men gennemførelsen af reformerne kommer ikke til at ske uden protester, vurderer DR's korrespondent.

- Der vil blive ballade, men hvor meget ballade, der kommer, bliver spændende at se, siger Stephanie Surrugue.

De franske fagforeninger er stærke og berygtede for nærmest at lamme landet med strejker.

- Det har Macron-regeringen forsøgt at imødegå ved, at man for længst har inviteret fagforeningerne indenfor. Gennem de seneste to måneder har man holdt kaffemøder og lagt følere ud i forsøg på at sikre sig forståelse, så det hele ikke drukner i strejker hen over sommeren, siger hun.

Kigger mod nordlig flexicurity

For regeringen har blandt andet planer om at ændre det franske arbejdsmarked og gøre det mere fleksibelt.

- Det er helt sikkert, at Macron og hans folk har kigget mod nord og den skandinaviske 'flexicurity'-model. Det er der andre franske ledere, der har gjort før, men forskellen er nok, at Macron også forsøger at tage 'security'-delen med. De vil ikke blot tage flexi-delen - der gør det lettere at hyre og fyre, men også sikkerhedsdelen, der sørger for, at de sociale ydelser bakker op, fortæller DR's korrespondent.

Marine Le Pen fra Front National har allerede kritiseret reformplanerne for at gå ud over de dårligst uddannede. Og hun har blandt andet fremhævet cigaretpriserne som et eksempel på, at de, der har færrest penge, kommer til at betale prisen.