Offensiven, der skulle drive Islamisk Stat væk fra området omkring al-Nuri moskeen i Mosul og tilbageerobre det, der er tilbage af moskeen, har været i gang siden i morges.
Netop nu er de irakiske specialstyrker nået hen til moskeen, der hvor minaretten stod, fortæller DR's Mellemøst-korrepondent Puk Damsgård, som befinder sig nær moskeen i den gamle by i Mosul.
- De er gået i gang med at cleare området, og jeg har lige set to bulldozere køre ind i området, som er særdeles mineret, fortæller hun fra Mosul.
Rigtig mange soldater er allerede blevet såret af de mange miner, der er skjult i området omkring moskéen. Men minerne er ikke den eneste modstand, som specialstyrkerne møder omkring moskeen.
- På felthospitalet fortæller de, at soldaterne også er blevet sårede, af selvmordsbombere fra IS, der springer ned på dem fra hustage og detonerer deres bomber.
- I de mindre end 10 minutter, vi stod ved felthospitalet, kom der 10-15 sårede soldater ind, fortæller hun.
Den symbolske moske
Tidligere i dag lød udmeldingen fra en talsmand fra det irakiske militær, at Islamisk Stats ”fiktive stat er faldet”. Selvom Islamisk Stat ikke er udslettet – hverken fra Irak eller nabolandet Syrien - så har generobringen af moskeen stærk symbolsk værdi for alle konfliktens parter, fortæller Puk Damsgård.
- Man kan sige, at moskeen har været symbolet på IS’ overtagelse af Mosul, men også deres selvbestaltede kalifat som sådan. Da IS selv sprængte den i luften i sidste uge, da gik den irakiske regering også ud og sagde, at det var IS, der havde lidt nederlag.
- Når hæren kommer med den udmelding, er det fordi, at symbolet nu ikke bare er sprængt væk, men også ved at være under de irakiske styrkers kontrol, siger hun.
Men man skal ikke lægge i det, at den samlede offensiv mod IS i Mosul er ovre. Flere dele af den gamle by er nemlig stadig under terrorbevægelsens kontrol, fortæller Puk Damsgård.
- Udfordringen i den gamle bydel er, at det er enormt uforudsigeligt terræn. De seneste par dage har specialstyrkerne for eksempel udsat flere operationer, fordi der er opstået modangreb i nogle af de allerede generobrede områder, fortæller Puk Damsgård.
- Jeg har selv boet i et nabolag, der hedder Yarmouk for halvanden måned siden, og på det tidspunkt var det under de irakiske specialstyrkers kontrol. Nu har der så været ret voldsomme modangreb fra Islamisk Stat, der pludselig er i området igen. Så det har forsinket offensiven en lille smule. Men det er stadig meget, meget få procent af Mosul og den mindste del af den gamle by, der er på IS.
Civile stadig under belejring
Det forventes, at den irakiske premierminister inden længe vil tale – og formentligt vil han erklære sejren over Islamisk Stat i Mosul. Men det er ikke slut, siger Puk Damsgård.
- Hvis han gør det, så er det fordi, man har taget den moské, som har været symbolet på kalifatet og på IS i Mosul – Iraks andenstørste by og den største by, de nogensinde har kontrolleret.
- Men det er ikke lig med, at offensiven i Mosul er slut, for der er stadig mennesker, der lever under belejring, og der er stadigvæk en krig at kæmpe lidt endnu.
DR Nyheder fortsætter med at følge udviklingen i Mosul – både her på dr.dk, i Radioavisen klokken 17 og i TV-Avisen kl. 18.30 og 21.30 på DR1.