Professor om Nordkorea: Kina har sagt 'hertil og ikke længere'

Kim-il Sungs fødselsdag bød på nyt missil, men ingen atomprøvesprængning.

Paraden her markerer, at det er 105 år siden, at styrets grundlægger og Kim Jong-uns bedstefar, Kim Il-Sung, blev født. (Foto: © damir Sagolj, Scanpix)

I anledning af ‘Den store leders’ fødselsdag har Nordkorea for første gang fremvist beholderen til ballistisk missil, der kan affyres fra en ubåd.

Flere frygtede ellers, at Nordkorea ville bruge anledningen til at lave endnu en atomprøvesprængning.

Men alt tyder på, at Kina har lagt pres på Nordkorea, siger Jørgen Ørstrøm Møller, tidligere departementschef i Udenrigsministeriet, nu gæsteprofessor i Singapore.

- Kina har udøvet et meget stærkt pres på Nordkorea og har formentlig fortalt Kim Jong-un “lad dit atomvåbenprogram forblive status quo, og så vil Kina fortsat hjælpe, men går du videre, kan du ikke påregne kinesisk støtte.”

Kina har truet olieleverancer

Jørgen Ørstrøm Møller henviser til, at kineserne i sidste uge udtalte, at det var forståeligt, at Nordkorea har atomvåben til eget forsvar, men at de ikke måtte provokere.

Kina sendte et skib med kul tilbage til Nordkorea og truede samtidig Nordkorea med at afbryde olieleverancerne til landet, hvis Nordkorea gennemfører endnu en atomprøvesprængning.

På grund af frygten for endnu en atomprøvesprængning havde USA sendt en hangarskib-ledet flåde til den koreanske halvø. Ifølge NBC News var USA klar til at affyre missiler, hvis der blev gennemført flere prøvesprængninger.

- Så vidt vi kan vurdere, fortalte Donald Trump for en uges tid siden Xi Jinping, at selvom USA ikke bryder sig om det, vil man affinde sig med, at Nordkorea har missiler og atomvåben, der kan ramme Japan og Sydkorea. Men USA vil ikke acceptere, at Kim Jong-un udvikler atomvåben, der kan ramme den amerikanske vestkyst, siger Jørgen Ørstrøm Møller.

- Og så vidt vi kan vurdere sagde Xi Jinping “det kan jeg godt forstå”.

Selv om atomprøvesprængningen udeblev, så er der ikke lagt op til forsoning mellem Nordkorea og USA, siger Jørgen Ørstrøm Møller.

- Den hænger i en tynd tråd lige i øjeblikket. Hvis Kim Jong-un og Nordkorea holder sig til det, de i øjeblikket har med hensyn til atomvåben, sker der formentlig ikke noget. Går de derimod skridtet videre og udvikler evnen til at ramme USA, så slår USA til og formentlig, og det er selvfølgelig et gæt, med Kinas stiltiende forståelse.

Selv om en missiltest eller atomprøvesprængning er udeblevet, så kan det ikke udelukkes, at det kommer på et senere tidspunkt. Nordkorea viser ingen tegn på at skrue ned for deres våbenprogram eller retorik.

Choe Ryong-hae, der regnes for en af de mest magtfulde mænd i Nordkorea siger i anledningen af paraden, at man vil svare nådesløst igen, hvis USA angriber.

- Vi vil besvare en krig med en krig og et atomangreb med vores egen form for atomangreb, sagde han.