Lektor om USA's pres på Nordkorea: Sabelraslen skal lægge pres på Kina

- USA har en teori om, at kineserne kan banke nordkoreanerne på plads, men det er en sandhed med modifikationer, siger ekspert.

USA's præsident, Donald Trump, og Kinas præsident, Xi Jinping, mødtes for nyligt i USA. Siden har Trump forsøgt at lægge pres på kineserne i Nordkorea-konflikten. (Foto: © Jim WATSON, Scanpix)

I morgen kan Nordkorea fejre den afdøde grundlægger, Kim Il Sungs, 105-års fødselsdag. Men i USA har man ikke ligefrem flagene fremme for ‘Den store leder’.

Amerikanske NBC News citerer i dag efterretningskilder for, at USA er klar til at affyre krydsermissiler mod Nordkorea, hvis regimet gennemfører flere prøvesprængninger.

Men det er et usandsynligt scenarie, sige Liselotte Odgaard, der er ekspert i asiatisk sikkerhedspolitik og Kina ved Forsvarsakademiet.

- Jeg befinder mig i Kina og taler med nogen, der har kilder højt oppe i Trump-administrationen, men ingen tror på, at det kommer til at ske, siger hun.

Kina ville ikke acceptere en krig

Kinas udenrigsminister Wang Yi advarede i dag USA om at gå i krig med Nordkorea.

- Hvis der bliver krig, vil resultatet være en situation, hvor alle taber, og ingen vinder, tilføjer han.

Lektoren forklarer, at Kina meget tydeligt har udtalt, at de ikke kan acceptere, at der kommer en krig ved grænsen, og at USA ikke vil risikere at sætte forholdet til endnu en supermagt på spil som man har gjort med Rusland i Syrien.

- Der er grænser for, hvor meget amerikanerne kan kapere. På handelsfronten har de jo også netop droppet at udpege kineserne som megafjenden, så det kan godt være, de siger, at de er klar til at gøre noget, men jeg tror ikke, det kommer til at ske.

I går var USA’s præsident, Donald Trump, på banen med sit kendte Twitter-diplomati, hvor han opfordrede kineserne til at skrue bissen på over for Nordkorea.

- Jeg har stor tillid til, at Kina vil tage sig af Nordkorea. Hvis de ikke er i stand til at gøre det, så vil USA og de allierede!

I sidste uge sendte den amerikanske regering en hangarskibsledet flådegruppe, der kan bruges til militære angreb, til den koreanske halvø. Og nu skriver amerikanske medier så, at USA er klar med krydsermissiler. Den seneste udvikling er ikke bare for at lægge pres på Nordkorea, men også Kina, forklarer Liselotte Odgaard.

- USA har en teori om, at kineserne kan banke nordkoreanerne på plads, men det en sandhed med modifikationer. Det er kineserne, der holder liv i Nordkorea, men de har ikke styret under kontrol.

Krig ville være en katastrofe for alle parter

Lektoren mener, at USA har “malet sig op i et hjørne”.

- Og det er måske ikke specielt klogt. Nordkorea kan ikke gøre andet, end de gør nu og rasle med sablen. Men sandsynligheden for, at USA rent faktisk vil gøre noget, er meget lille.

- Det er 'Den store leders fødselsdag', og på en måde bliver de nødt til at vise et eller andet, og det tror jeg ikke, at Kina kan forhindre.

Og når vurderingen er, at det bliver ved snakken, så skyldes det, at ingen reelt har en interesse i en krig. Hverken USA, Kina, Nordkorea, Sydkorea eller Japan.

- Det er en meget alvorlig sag, men ingen er villige til at tage de globale konsekvenser. Det ville være en katastrofe for alle parter.

At Kim Jong-un skyder først er også usandsynligt.

- Nordkorea ved godt, at det ville være selvmord, siger Liselotte Odgaard.