Peter Hummelgaard holder 'et meget vågent øje' med den svenske bandekonflikt

De svenske bandegrupperinger har ikke spredt sig til Danmark, siger den Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) præsenterede selv midt i september en ny bandepakke, der skal stramme grebet om de danske bander. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

I september har 12 mennesker i Sverige mistet livet i en bandekonflikt, der har eskaleret sig til et niveau, der ikke er set før.

Den udvikling bliver der holdt et 'meget vågent øje med' i Danmark. For den danske justitsminister, Peter Hummelgaard (S), vil ikke have, at vi får lignende tilstande herhjemme.

Men det lader det heldigvis heller ikke til, at vi får lige nu, siger han.

- Der er ikke noget i det aktuelle billede, der tilsiger, at nogen af de svenske grupperinger, som vi lige nu ser en meget bestialsk opførsel fra i den svenske bandekonflikt, opererer i Danmark, siger Peter Hummelgaard (S).

- Det er selvfølgelig noget, de danske myndigheder og dansk politi holder et meget vågent øje med.

Det er blandt andet National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der følger udviklingen.

I et skriftligt svar til DR Nyheder oplyser NSK, at de i samarbejde med landets politikredse, følger udviklingen "med henblik på at kunne modgå eventuelle hændelser og konflikter i miljøerne."

En eksplosion i en boligblok i byen Linköping har ifølge Sveriges Radio forbindelser til bandekonflikten. (Foto: © 60160 Stefan Jerrevång/TT, Ritzau Scanpix)

Og det kan være god grund til at følge med, for ifølge svensk journalist og forfatter til flere bøger om det svenske bandemiljø Diamant Salihu kan de svenske bander have en interesse i det danske narko-marked.

- Man bør være urolig, eftersom det her netværk allerede har sat sine kløer i Norge og Finland og sender store mængder narkotika dertil. Danmark er også et interessant marked.

Svenske bander kan brede sig

På et pressemøde i går fortalte den svenske statsminister, Ulf Kristersson, at svenskerne er i kontakt med politimyndigheder i de øvrige nordiske lande, herunder også Politiets Efterretningstjeneste i Danmark.

- Der er også en bekymring for, at bandekriminaliteten skal brede sig til Danmark, Finland og Norge, lød det fra Ulf Kristersson.

Det svenske forsvar skal hjælpe politiet i kampen mod banderne. Det vil regeringen officielt beslutte på trosdag, fortalte den svenske statsminister, Ulf Kristersson. (Foto: © Anders Wiklund/TT, Ritzau Scanpix)

Og den bekymring tager Peter Hummelgaard alvorligt.

- Det, vi lige nu ser i Sverige, er af en sådan grovhed og omfang, at det selvfølgelig vedrører alle i hele Norden, siger han.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at vores myndigheder, politiet og politiske initiativer hele tiden gør livet så svært som overhovedet muligt for rockergrupperne og banderne, som er en pestilens for det danske samfund. Det er ikke en kamp, man vinder fra den ene dag til den anden.

Ifølge NSK har det kriminelle, svenske netværk Foxtrot ikke etableret sig i Danmark. Det hedder den bande, der menes at stå bag en række drab i den omfattende bandekonflikt i Sverige.

Vi har også tidligere set eksempler på, at svenske bander har opereret i Danmark, fortæller DR's retsanalytiker, Louise Dalsgaard.

- Den konflikt, der udspiller sig i Sverige, er en intern konflikt i en svensk bande. Den har som sådan ikke noget med Danmark at gøre overhovedet.

- Desværre har vi tidligere set eksempler på, at svenske bandekriminelle har haft familiemedlemmer eller bekendte i Danmark, som de har besøgt, når det, så at sige, "er blevet for varmt” at være i Sverige. Derfor har vi tidligere set skudepisoder, der har relateret sig til svenske konflikter på dansk jord, siger Louise Dalsgaard.

I 2019 udførte svenske bandemedlemmer et dobbeltdrab i Herlev på sine rivaler. Tre af gruppens fem medlemmer, der var blevet sendt afsted til Danmark, fik fængsel på livstid. De to resterende medlemmer fik hver 20 års fængsel.

Se et kort klip med Louise Dalsgaard, der fortæller om situationen her:

Den blodige bølge af skuddrab startede den 7. september, da en kvinde i 60'erne blev skudt og dræbt i sit hjem. Hun var mor til et medlem af et kriminelt netværk i Sverige.

- Det er en helt enorm alvorlig situation i Sverige, siger Louise Dalsgaard.

- Kigger man på september måned i år, så har der lige nu været 11 drab med skydevåben eller via eksplosioner i Sverige. Sidste år i Danmark havde vi kun otte drab på et år med relation til skudepisoder i det danske kriminelle miljø.

I juni måned var der ifølge den svenske regering omkring 30.000 personer, som var indgået i kriminelle bander i Sverige. Til sammenligning var der registreret 1.322 personer med tilknytning til rocker- og bandegrupperinger i Danmark.

Se en tidslinje over voldsbølgen i Sverige herunder: