Tusindvis har demonstreret i amerikanske lufthavne mod Donald Trumps indrejseforbud fra syv overvejende muslimske lande. Men modstanden mod Trumps politik kan også mærkes på kistebunden hos flere amerikanske interesseorganisationer.
Her har man siden valget i november oplevet en kraftig stigning i antallet af donationer.
I kølvandet på indrejseforbuddet har borgerrettighedsorganisation ACLU i weekenden modtaget 24 millioner dollar (168.000.000 kroner) - seks gange mere, end hvad de normalt modtager på et år. Samtidig er medlemstallet steget fra 400.000 før valget til over en million medlemmer i dag.
Valget af Trump har også medført store stigninger i støtten til miljøorganisationen Sierra Club og Planned Parenthood, der blandt andet udfører aborter og rådgiver om prævention.
Historisk modstand
Ifølge Rasmus Sinding Søndergaard, der er ph.d og ekstern lektor på Center for Amerikanske studier ved Syddansk Universitet, er det normalt, at støtten til modstandere af en ny præsident stiger efter et valg. For eksempel steg støtten til våbenorganisationen NRA og til abortmodstandere, da Barack Obama blev valgt som præsident.
- Hver gang der er et magtskifte i USA, er oppositionen på barrikaderne i et vist omfang og støtter organisationer, som de mener arbejder for deres mærkesager og udfordrer den nye præsident. Men det, vi har set inden for den første uge af Trumps præsidentperiode, er voldsomt, siger Rasmus Sinding Søndergaard
Det var også tilfældet ved Womens March, som fandt sted i Washington dagen efter Trumps indsættelse. Her var over tre millioner mennesker på gaden i det, som Rasmus Sinding Søndergaard kalder den største demonstration i USA's historie.
Hollywood og virksomheder melder sig i koret
Også mange store virksomheder, som Google, Apple, Nike og mange flere har erklæret sig uenige i Trumps indrejseforbud. Forleden meddelte kaffekæden Starbucks, at man som modsvar vil ansætte 10.000 flygtninge. Samtidig har adskillige kulturpersonligheder taget bladet fra munden og talt imod Trumps politik.
Det medvirker også til at gøre modstanden til noget særligt, mener Rasmus Sinding Søndergaard.
- Modstanden fra store virksomheder og Hollywood-stjerner sætter øget fokus på den konflikt, der er mellem Trump og store dele af de amerikanske samfund. Og det er utvivlsomt med til at mobilisere nogle af de mennesker, der i forvejen ikke bryder sig om Donald Trump og gøre dem opmærksomme på, hvad der foregår.
Selvom modstanden mod Donald Trump viser sig tydeligt, pointerer Rasmus Sinding Søndergaard dog, at der ikke bliver lyttet til den i Det Hvide Hus, eller blandt dem, der stemte på Trump.
- Jeg tvivler på, at det påvirker eller ændrer nogen holdninger blandt dem, der støtter Trump, eller er med i hans administration.