Ligestilling, krig og abort: 7 sager der har fået amerikanerne på gaden

Amerikanerne har været på gaden flere gange, siden Donald Trump blev præsident. Men politiske spørgsmål har også før medført store demonstrationer i USA.

(Foto: © Marion S. Trikosko, creative commons)

Den planlagte mur mod Mexico og indrejseforbud for folk fra en række mellemøstlige lande har fået amerikanerne på gaden siden Donald Trump blev svoret i ed fredag den 20. januar.

Men det er langt fra første gang, at amerikanerne samles i demonstrationer mod.

- Især siden Martin Luther King og borgerrettighedsbevægelsen i 1960’erne har man troet på, at man kan ændre noget ved at demonstrere, fortæller Niels Bjerre-Poulsen, som er lektor i amerikansk historie ved Syddansk Universitet.

DR Historie har samlet en række af de største demonstrationer på amerikansk jord de seneste hundrede år.

1) 'The Bonus Army March' i Washington, 1932

Demonstranterne fra the Bonus Army slog sig blandt andet ned i denne lejr under konflikten i 1932. (© DC Public Library Commons/ Creative Commons)

Omkring 43.000 demonstranter – her i blandt 17.000 veteraner fra 1. verdenskrig – samledes i Washington D.C. den 28. juli i 1932 til det, der er blevet kendt som 'The Bonus Army March'.

Målet var at få Kongressen til at gennemføre en lovgivning, der skulle sikre, at krigsveteraner kunne få udbetalt en økonomisk bonus for deres krigsdeltagelse før tid, men der var stor politisk modstand.

- I 1932 var arbejdsløsheden på 25 procent som følge af Depressionen, og krigsveteranerne fra 1. verdenskrig var hårdt ramt, fortæller Niels Bjerre-Poulsen.

Demonstranterne blev mødt med tåregas og stor modstand fra både politi og militær, og der blev affyret flere skud under demonstrationen.

2) Marchen for jobs og frihed i Washington, 1963

Martin Luther King holdt sin berømte "I have a Dream"-tale under marchen i 1963. (© creative commons)

Den 28. august 1963 marcherede omkring 250.000 mennesker til Washington for at sætte fokus på de afrikansk-amerikanske borgeres rettigheder i det amerikanske samfund.

Marchen sluttede med, at Martin Luther King holdte sin nu ikonske tale ’I Have a Dream’ på trapperne foran Lincoln Memorial.

- Demonstrationen i 1963 har sat standarden for senere protestbevægelser i USA ved at være en fredelig bevægelse, der ikke tyede til vold. Med Martin Luther King i spidsen lagde borgerrettighedsbevægelsen et moralsk pres på den demokratiske regering, og året efter kom der reformer, som forbedrede de sorte amerikaneres rettigheder.

3) Demonstrationer mod Vietnamkrigen, 1969

Universitetsstuderende marchede mod krigen i Vietnam. (Foto: © Watford/Mirrorpix, (c) Getty images)

Mens Vietnamkrigen rasede i Asien voksede modstanden mod krigen sig stor i USA. Det var utilfredshed over, at mænd i tusindvis blev sendt ud for at tjene i en krig, ingen kunne se enden på og meningen med.

Ved en række demonstrationer mod krigen i efteråret 1969 samledes mennesker i hundredetusindevis på tværs af USA. I Washington D.C. alene mødte der omkring 500.000 mennesker op.

- Det var især studenterbevægelsen, der gjorde sig gældende i de store demonstrationer mod Vietnamkrigen. De overtog borgerrettighedsbevægelsen ikke-voldelige protestform, og var især organiseret omkring universiteterne, fortæller Niels Bjerre-Poulsen.

4) Demonstration mod atombomben i New York, 1982

Den Kolde Krigs atomkapløb sende demonstranter på gaden. (Foto: © Barbara Alper, (c) Getty images)

I 1982 fik Den Kolde Krigs atomkapløb så mange som en million mennesker til at møde op i Central Park i New York, hvor de på fredelig vis demonstrerede imod brugen af atomvåben.

- Hele verden demonstrerede mod atomvåben op igennem Den Kolde Krig. Særligt fra 1970 intensiveredes protesterne. Man var trætte af den konstante frygt, atomkrigen påførte verdens borgere, fortæller Niels Bjerre-Poulsen

5) Demonstration for LGBT-rettigheder, 1993

Ligestilling for LGBT-personer blev et varmt politisk emne som følge af Bill Clintons "Don't Ask, Don't Tell"-lovgivning. (Foto: © Mark Reinstein, (c) Getty images)

I 1990’erne blev LGBT-rettigheder en mærkesag for borgerrettighedsbevægelser i USA. Den 25. april 1993 samledes mellem 800.000 og en million mennesker i Washington D.C. for at demonstrere for bedre forhold og lige rettigheder for homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede amerikanere.

Demonstrationen kom i kølvandet på, at senere præsident Bill Clinton erklærede, at han ville kæmpe for homoseksuelles ret til at træde ind i militæret. Det pustede ekstra liv til LGBT-bevægelsen.

Clinton kunne dog ikke indfri sit løfte og endte med kompromiset ”Don’t Ask, Don’t Tell”: Det var forbudt at spørge om seksuel orientering forud for tjeneste i hæren, men man skulle heller ikke selv bringe det på banen. Ifølge Niels Bjerre-Poulsen var det stort nederlag for Clinton.

6) Demonstrationer mod Irakkrigen, 2003

Over hele verden var demonstranter på gaden i 2003 i protest mod Irakkrigen. Her ses en demonstration i Washington DC. (Foto: © Elvert Barnes Protest Photography, creative commons)

Det gav genlyd i det meste af verden, da præsident George Bush gav ordre til at invadere Irak i 2003 – og det fik folk verden over til at samles i demonstrationer mod krigen.

- Præsident Bush gjorde krigen i Irak til en del af krigen mod terror, men i USA såvel som i resten af verden reagerede man på, at Irak ikke havde noget at gøre med terrorangrebet mod USA den 11. september i 2001, fortæller Niels Bjerre-Poulsen.

På tværs af USA demonstrerede mindst 500.000 mennesker i flere store byer.

- Man var af den klare opfattelse, at præsident Bush havde for travlt med at sende tropper ind i Irak, hvilket sidenhen også er blevet bekræftet af internationale observatører, siger han.

7) The March for Women’s Lives i Washington DC, 2004

I USA er spørgsmålet om abort et af de helt varme politiske emner. (Foto: © ALEX WONG, Getty Images)

I et helt år havde arrangørerne planlagt demonstrationen ’March for Women’s Lives’, der fandt sted den 25. april 2004. Demonstrationens primære fokus var kvinders ret til abort og prævention, og er en af de største af sin slags i historien. Man regner med, at mere end en million mennesker deltog.

- Spørgsmålet om abort er uhyre kontroversielt i USA, og republikanske og demokratiske regeringer skiftes til at henholdsvis at stramme og løsne lovgivningen på området. Sådan har det været siden 1970’erne, og det er det samme, der har gjort sig gældende med den nye Trump-regering, siger Niels Bjerre-Poulsen.