OVERBLIK: Det ved vi om terrorangrebene i Bruxelles

31 er døde og 270 er såret efter angreb mod lufthavnen og et metrotog i Belgiens hovedstad. Islamisk Stat hævder at stå bag.

To eksplosioner fandt sted i lufthavnen og én i et metrotog. (Foto: © Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Belgiens hovedstad blev tirsdag morgen ramt af terrorangreb i lufthavnen og i et metrotog, der befandt sig på stationen Maelbeek. Islamisk Stat har taget skylden i en meddelelse på de sociale medier.

Politiet har sendt en eftersøgning ud efter en mand, der formodes at være den tredje gerningsmand fra angrebet i lufthavnen.

Mange dræbte og sårede

Kort efter klokken otte tirsdag morgen lød to eksplosioner i lufthavnens afgangshal.

Mindst en af eksplosionerne i lufthavnen blev udløst af en selvmordsbomber, fortalte den belgiske statsanklager Frédéric Van Leeuw på et pressemøde. Anklageren betragter både angrebene i lufthavnen og det efterfølgende i metroen som terror.

Den belgiske sundhedsminister Maggie de Block sagde ifølge belgiske medier, at der er 14 dræbte ved angrebet i lufthavnen og 81 sårede.

Bruxelles' borgmester Yvan Mayeur fortalte, at 20 er dræbt og 81 såret ved angrebet i metroen.

Onsdag blev det samlede antal døde opjusteret til 31 og de sårede til 270.

Billeder og videoer fra Facebook og Twitter viser en omfattende ødelæggelse i lufthavnsbygningen og hvordan passagerer flygtede panisk ud af bygningen.

Et billede tage af Twitter-brugeren @DantonPeter viser smadrede ruder i afgangshallen i Bruxelles Lufthavn. Mindst 13 er døde og 35 såret efter angrebet. (Foto: © TWITTER.COM/DANTONPETER, Scanpix)

Det belgiske nyhedsbureau Belga fortæller, at skud blev affyret og at der blev råbt på arabisk, inden bomberne gik af i lufthavnen. En tredje mistænkt slap væk, og ifølge myndighederne efterlod han sprængstoffer, som bomberyddere senere tog sig af.

Al flytrafik til og fra lufthavnen i Bruxelles er stadig indstillet onsdag.

Angreb i metro nær EU-institutioner

Kort efter klokken ni fandt endnu en eksplosion sted i et metrotog på stationen Maelbeek.

Stationen ligger midt i Bruxelles, tæt på de centrale institutioner i EU, bl.a. Europa-Parlamentet.

Bruxelles borgmester Yvan Mayeur siger, at der er 20 døde og 55 sårede i eksplosionen ved Maelbeek-metrostationen.

- Folk står og græder, og det er kaotisk. Der kommer sårede op fra stationen med en del brandsår. Der er nogle, der tydeligvis bløder fra ansigtet og kroppen, og folk er viklet ind i folie, sagde Jeppe Juul, der befandt sig foran stationen i Bruxelles til DR Nyheder.

Redningsarbejdere tilser en af de tilskadekomne efter eksplosionen på metrostationen Maalbeek. (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix)

Videoer fra sociale medier viser, hvordan sort røg vælter op fra trappeskakten, der fører ned til stationen. Passagerer flygtede fra stationen gennem tunnelerne til de nærmeste stationer.

Et billede taget af twitter-brugeren @evanlamos viser metro-passagerer, der forlader toget og taget flugten gennem tunellen, væk fra den angrebne station. (Foto: © EVAN LAMOS/EURACTIV, Scanpix)

Al offentlig transport blev indstillet i Bruxelles, og myndighederne anbefaler alle at blive væk fra byen. Der blev dog senere på dagen åbnet for fjerntog til og fra byen.

To brødre identificeret som selvmordsbombere

Angrebene sker blot fire dage efter at belgisk politi pågreb Saleh Abdeslam i Bruxelles - Abdeslam var eftersøgt for sin medvirken i terrorangrebene i Paris. han blev anholdt under en omfattende aktion i Molenbeek-kvarteret i Bruxelles.

To selvmordsbombere fra angrebet mod lufthavnen i Bruxelles er blevet identificeret onsdag. Det er de to brødre Ibrahim el-Bakraoui på 30 år og Khalid el-Bakraoui på 27 år. Ibrahim el-Bakraoui sprængte sig selv i luften i lufthavnen sammen med en uidentificeret person. Khalid el-Bakraoui detonerede en bombe i metroen ved Maelbeek. Begge brødre var kendt af politiet for omfattende kriminalitet, men det var ikke kendt, at de også havde forbindelse til terror.

I lufthavnen fandt politiet en computer med en form for afskedsbrev. Ifølge BBC har Ibrahim el-Bakraoui her skrevet, og at han havde travlt, og at der blev ledt efter ham. Han ville ikke i fængsel - og det kan indikere, at i hvert fald Ibrahim el-Bakraoui har følt sig presset til at begå terrorangrebet.

Lejet lejlighed

Den ene af brødrene har angiveligt under falsk navn have lejet en lejlighed i Bruxelles, hvor politiet i sidste uge skød en bevæbnet person ved en ransagning, skriver det belgiske medie RTBF. Det var under den aktion, at politiet fandt fingeraftryk fra Salah Abdeslam, den hovedmistænkte for terrorangrebet i Paris i november.

Der bliver tændt lys og lagt blomster til minde om de mange dræbte og sårede. REUTERS/Christian Hartmann (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Scanpix)

Mindst endnu én person er stadig på fri fod. Det skulle ifølge den belgiske avis Derniere Heures dreje sig om en 24-årig mand, der i forvejen er eftersøgt for sin rolle i Paris-angrebene i november.

Reaktioner i Belgien og resten af verden

- Det vi frygtede, er sket. Vores land er ramt af et fejt angreb, sagde Belgiens premierminister Charles Michel på et pressemøde.

Militæret er sat ind i Belgien og grænsekontrollen er forstærket.

Også Frankrig har forstærket grænsekontrollen og sat militæret ind flere steder i landet.

Den amerikanske præsident Barack Obama har talt i telefon med Belgiens premierminister og lovet ham USA's støtte i kampen mod "terrorismens svøbe".