Økonom: Trump fortjener æren for optimismen hos forbrugerne

Den gode økonomi blev fremhævet af Donald Trump i sin tale til nationen. Men ikke alt er alene Trumps fortjeneste, lyder det fra økonom.

Donald Trump holdt i nat en af de længste taler til nationen, siden Lyndon B. Johnson var præsident i USA. (Foto: © WIN MCNAMEE, Scanpix)

Her går det godt.

Så klart var budskabet fra USA’s præsident, Donald Trump, der lagde vægt på, hvor godt det går økonomisk i sin første tale til nationen - den såkaldte 'State of The Union', som blev leveret til Kongressen tirsdag aften lokal tid.

Med sine 80 minutter og 31 sekunder hører talen til blandt de længste af slagsen siden 1966.

Kun overgået af Bill Clinton, der i 1995 og 2000 talte i henholdsvis 84 og 88 minutter.

I sin tale understregede Donald Trump, hvordan USA siden valget den 8. november 2016 har oplevet en "bølge af optimisme", og hvordan landet har oplevet utrolig fremgang.

Skylder tak til forgænger

Fremgangen er dog svær udelukkende at tilskrive Republikanernes valgsejr i 2016.

For det økonomiske opsving i USA har rødder længere tilbage end det, men med en gennemført skattereform, højere lønninger og historisk lav arbejdsløshed er der grund til umiddelbar optimisme, lyder det fra Ulrik Bie, der er selvstændig økonom i Bie Research.

- Donald Trump står på skuldrene af sine forgængere, men det amerikanske opsving er et resultat af en stram finanspolitik. I husholdningerne har man holdt igen og ikke brugt penge, så væksten er lavere, end den har været tidligere.

Det, der dog kan aflæses direkte af valgresultatet i 2016 er en optimisme hos både forbrugere og virksomheder.

- Det, Trump fortjener æren for, er et udbrud af optimisme i virksomheder og i husholdningerne. Man kan se, at der er sket en massiv forandring i husholdningerne, hvor der er sket et tydeligt opsving i optimismen hos republikanere siden valget i november 2016, mens det for demokraterne er gået lidt tilbage.

- For husholdningerne gælder, at den faldende opsparingskvote, vi har set siden 2015, er accelereret i 2017, mens virksomhederne har fået en tro på fremtiden, og vi ser en stigende tendens til at investere. Erhvervsinvesteringerne i 2017 er på fem procent, og jeg forventer, den stiger til syv procent i 2018, siger Ulrik Bie og forklarer, at det svarer til højkonjuktur.

Historisk lav ledighed

I talen fremhævede Donald Trump den lave ledighed, både samlet men også for afro-amerikanere og latinoer.

Den samlede ledighed er det laveste længe, men med til billedet hører, at ledigheden har været konstant faldende siden 2010.

For afro-amerikanere er ledigheden faldet støt siden 2012 fra 14 procent til 6,8 i december 2017, mens den for latinoer er faldet fra 12,9 i 2010 til 4,9 procent i december 2017.

Tidligere på året var den nede på 4,8 procent.

- Også her har Trump bygget videre på et momentum. Medmindre det bliver ødelagt af handel eller et kollaps på aktiemarkedet, så vil det ikke undre mig, hvis man lige glemmer Twitter-støjen, at hans første embedsperiode vil blive kendetegnet af et økonomisk opsving, der bevæger sig over i højkonjuktur i et lidt højere tempo.

Historiske skattelettelser

En af Donald Trumps politiske sejre er den skattereform, Republikanerne fik igennem i Kongressen i december, og naturligt nok blev den nævnt i talen.

Det er dog en smule misvisende at kalde det de største skattelettelser i historien, vurderer Leonard Burman fra den uafhængige tænketank Tax Policy Center over for CNN.

- Det er ikke de største skattelettelser nogensinde, men det er de største skattelettelser på det dårligste tidspunkt. Vi har næsten fuld beskæftigelse, og den nationale gæld er rekordhøj og hastigt stigende, siger han.

En analyse peger på, at Trumps skattelettelser hører til blandt de otte største siden 1918.

De langsigtede økonomiske konsekvenser har dog ikke det store fokus, for ifølge Ulrik Bie handler det for Trump-administrationen om at se frem til 2020 – næste præsidentvalg.

- Det er jo ikke fornuftigt at gennemføre ufinansierede skattelettelser og udvide udgifter til blandt andet militær og skattelettelser og risikere et kæmpe underskud i 2019.

- Med skattereformen forøger man jo opsvinget ved at sende 135 milliarder ekstra ud i økonomien og 150 milliarder næste år, men man kan kalde det en kunstig stimulans, for det havde været logisk at tage det mere roligt.

Lønstigninger

- Det er decideret forkert, for lønningerne har været stigende. Men det, han mener, er, at lønstigningstakten ikke er steget i takt med den lave ledighed, der er i USA. Lønningerne er ikke stagneret, og lønstigningstakten er på et rimeligt niveau, men den er ikke boomet, som tidligere set. Det er dog et globalt fænomen og ikke isoleret til USA, siger Ulrik Bie.

En af årsagerne, forklarer han, er blandt andet fremkomsten af ny teknologi, der konkurrerer om op mod 70 procent af amerikanske job i servicesektoren.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a716b6da11f9f1e201a35aa

Du kan se hele præsident Trumps tale i aften klokken 23.00 på DR2.