Økonom om Trumps første år: Han har været heldig

USA’s økonomi blev bedre i 2017, men ikke på grund af præsidenten, vurderer økonom.

USA’s økonomi blev bedre i 2017, men ikke på grund af præsident Donald Trump, vurderer økonom. (Foto: © Evan Vucci, Scanpix)

USA's økonomi buldrer derudaf.

Med stigende væksttal, der i andet og tredje kvartal af 2017 lå på over tre procent, og en faldende arbejdsløshed, kunne det tyde på, at USA’s præsident, Donald Trump, har indfriet sit valgkampsløfte om at styrke økonomien for amerikanske arbejdere og virksomheder.

Men Donald Trump har i stedet været heldig at drage fordel af en økonomisk vækst, der har løftet selvtilliden og aktiemarkederne globalt, vurderer chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm.

- Han overtog en økonomi, der, ligesom resten af verdensøkonomien, var på vej til at blive styrket efter et dårligt 2016. Arbejdsløsheden i USA var på vej ned, inden han kom til. Der er ikke sket noget i den amerikanske økonomi i år, der kan tilskrives Donald Trump, siger han.

USA lever "blot" op til forventningerne

På grund af flere chok, blandt andet forårsaget af faldende oliepriser, var 2016 vækstmæssigt det ringeste år siden finanskrisen - ikke bare i USA, men for hele det globale samfund.

Men mens andre lande som Tyskland, Kina, Frankrig, Canada og selv Storbritannien med dårlige Brexit-forhandlinger har overrasket positivt i 2017, ser USA ud til "bare" at leve op til forventningerne, siger Frederik Engholm.

- Ideen om at USA har klaret sig særligt godt, den passer ikke, siger han.

Og selvom væksten i 2017 ser ud til at ende på et mere normalt niveau, er den stadig lavere end det man så i 2014 og 2015, siger Frederik Engholm.

- Ligegyldigt hvor vi kigger hen, har andre også oplevet et løft siden 2016, fordi de globale konjunkturer er vendt. Det er en samlet industri, der har fået det bedre.

Handelsaftaler genforhandles

Donald Trump har i løbet af sit første år som præsident flirtet med tanken om at ændre på flere af USA's handelsaftaler.

Blandt andet Nafta-aftalen, en handelsaftale mellem USA, Mexico og Canada, så på et tidspunkt ud til at være fortid, hvilket fik flere amerikanske virksomheder til at råbe op. Trump ville nemlig have virksomheder til at betale afgifter, hver gang de kørte over grænsen til USA, men præsidenten ser ud til at have trukket i land, og handelsaftalen bliver nu i stedet genforhandlet.

Det skriver nyhedsmagasinet The Economist.

På samme vis har Trump truet Sydkorea med at trække USA ud af deres handelsaftaler, men også den bliver nu genforhandlet.

Trump lovede flere gange under sin valgkamp, at han ville bringe flere job tilbage fra USA fra blandt andet Mexico, men Frederik Engholm tror alligevel ikke, at præsidenten vil ændre markant på handelsaftalerne.

- Jeg tror, at virksomhedernes stemmer vil være for stærke. Og det kan måske blive problematisk for ham, når han om tre år står og ikke har leveret de arbejdspladser til folk, som har set deres fabrik blive flyttet til udlandet.

- I stedet tror jeg, at vi vil se ham omtale de nye aftaler som en sejr, mens alle økønomer vil sige, at det ikke har ændret noget som helst, siger Frederik Engholm.