Korrespondent: Trump trækker dystert verdensbillede op i ny strategi

Ud med klimaforandringer. Fokus for amerikansk sikkerhed er en stærk økonomi.

Donald Trump er den første amerikanske præsident, som holder tale til nationen i anledningen af den nationale sikkerhedsstrategi. (Foto: © Jim Lo Scalzo, Scanpix)

Få ting er, som de plejer i det Hvide Hus, og i aftes dansk tid blev det bekræftet endnu engang, da den amerikanske præsident Donald Trump fremlagde sin strategi for landets sikkerhed.

- Det var en usædvanlig tale, for det er ikke normalt, at en national sikkerhedsstrategi er noget, en præsident bruger tid på at tale til nationen om. Han er faktisk den første præsident, som gør det, lyder det fra DR’s USA-korrespondent, Steffen Kretz.

- Han holdt i virkeligheden en form for valgkampstale med den retorik, vi kender fra valgkampen, hvor han vil gøre ”America great again.”

Koldkrigsretorik

Ifølge Trump er vejen til at gøre ”USA stor og stærk igen” en god økonomi, mere enegang i verden, mere nationalisme og mere fokus på egne interesser. Og de helt store trusler mod amerikansk succes og sikkerhed: Rusland og Kina, som Trump-regeringen mener udfordrer USA’s indflydelse, værdier og velstand.

- Trump og hans folk ser i det hele taget verden i et dystert perspektiv. Og de gør op med to årtiers tanker om, at den kolde krig var slut, og at store magter nu bevægede sig mod et mere civiliseret samarbejde og mindre konfrontation. Det fejer man af bordet og siger, at det var et naivt tankespind, siger Steffen Kretz.

Russerne kommer

Selvom den knap 60 sider lange rapport fra Trumps administration lægger vægt på, at Rusland udgør en særlig trussel mod vestlige demokratier, fordi landet bruger internetangreb og propaganda til at undergrave troen på demokratiet, så var fortællingen i Trumps egen tale en noget mere positiv samarbejdshistorie, vurderer Steffen Kretz.

- I talen fortalte Trump, at der foregår et samarbejde med Rusland, og at CIA for nylig har givet den russiske efterretningstjeneste nyttige oplysninger, som har været brugt til at afværge et terrorangreb i Skt. Petersborg.

- Så spørgsmålet er, om man skal tro på sikkerhedsapparatet, som ser Rusland som en af to store globale trusler mod USA, eller om skal man tro på præsidenten, som præsenterer sikkerhedsapparatets konklusioner – men fokuserer på noget helt andet.

Den kinesiske konkurrent

Den anden store trussel, der nævnes i rapporten, er Kina.

- Hvor Obama så Kina som en strategisk partner, så ser Trumps regering Kina som en konkurrent – altså en modspiller, hvis forsøg på at styrke sig selv på USA’s bekostning skal bekæmpes.

- Her nævnes det blandt andet, at USA overvejer at afskære Kina fra at investere i ny teknologi, som bliver udviklet i USA, for at sikre, at den slags opfindelser bliver på amerikanske hænder, siger Kretz.

Frygter ikke klimaforandringer

Også når det kommer til klimaet, er der sket et skred. Obama-administrationen anså klimaforandringer som en af de største trusler mod den amerikanske sikkerhed. Trumps administration har imidlertid helt pillet punktet af listen over trusler.

- Det er tankevækkende efter et efterår, hvor USA er blevet ramt af historisk voldsomme orkaner, som har præget nyhedsbilledet i månedsvis, og hvor store områder i det nordlige Californien er forvandlet til aske.

- Det er i øvrigt en holdning, som er modstridende med forsvarsministeriets egne udmeldinger, der løbende advarer mod trusler, som er konsekvenser af klimaforandringerne. Men det er ikke noget Trump-administrationen prioriterer.

- Tværtimod fremgår det af den nye sikkerhedsstrategi, at USA skal være dominerende i verden, når det kommer til produktion og eksport af energi – altså olie og gas. Så det er meget nye toner fra Washington, vurderer Steffen Kretz.