Atomaftale med Iran afskærer det iranske regimes muligheder for at fremstille atomvåben, og det er en sejr for diplomatiet, siger USA's præsident Barack Obama, efter at Iran og seks stormagter er blevet enige om en atomaftaler. Den begrænser Irans atomprogram og hæver de økonomiske sanktioner mod Iran.
Obama advarer USA's kongres mod at bremse aftalen og siger, at han er klar til at nedlægge veto mod enhver form for lovgivning, der har det formål.
- Denne aftale demonstrerer, at amerikansk diplomati kan medføre reelle og meningsfyldte forandringer, konstaterer Obama.
- Uoverensstemmelser er ægte
Han understreger dog, at USA sammen med stormagterne og FN vil kontrollere, at Iran holder sig til, hvad der er aftalt, herunder at reducere antallet af centrifuger til uranberigelse.
Aftalen er en kæmpesejr for Obama, som i hele sin præsidentperiode har satset på diplomati for at modgå kriser, der kan udvikle sig til krig.
Obama mener, at aftalen er en chance for at bringe forholdet mellem USA og Iran i "en ny retning".
- Vores uoverensstemmelser er ægte. Den besværlige historie mellem vore to nationer kan ikke overses. Men det er muligt at ændre, konstaterer han.
Netanyahu: En historisk fejltagelse
Irans præsident, Hassan Rouhani, udtrykker glæde over, at aftalen er kommet i hus efter 20 måneders atomforhandlinger mellem Iran og seks stormagter.
- Iran-aftalen viser, at konstruktivt engagement virker. Med denne unødvendige krise løst, dukker nye horisonter op med fokus på fælles udfordringer, skriver Rouhani på Twitter.
Den sure kommentar kommer fra Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, der kalder aftalen "en historisk fejltagelse".
Putin: Verden kan ånde lettet op
Rusland præsident, Vladimir Putin, er lettet, og han siger, at verden nu kan ånde lettet op.
Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, mener, at USA og Nato nu må holde sig til et tidligere løfte om det planlagte raketforsvar i Europa. Hvis atomtruslen fra Iran er et overstået kapitel, så er der ikke længere grund til at opstille det tæt på Rusland.
Nato har tidligere sagt, at raketforsvaret skulle være et værn mod atomangreb fra slyngelstater.
/ritzau/Reuters