Hvis porten til det iranske marked åbner sig, kan det give gyldne eksportmuligheder for dansk skibsfart.
Det vurderer Danmarks Rederiforening i en ny analyse, før der i dag, tirsdag, er officiel deadline for en bindende aftale mellem Iran og seks af verdens stormagter - USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland - om at begrænse Irans omstridte atomprogram.
Hvis det lykkes at forhandle aftalen endeligt i hus, kan det betyde lempelser af det internationale samfunds mangeårige handelssanktioner mod Iran.
- Det samlede potentiale ligger på cirka 150 millioner kroner årligt for danske rederier, siger Jakob Ullegård, direktør i afdelingen for Politik og Analyse i Danmarks Rederiforening.
Danske skibe klar til oliefragt fra Iran
Iran har nemlig verdens fjerdestørste reserver af olie, og hvis sanktionerne lempes, er vejen banet for en øget eksport af iransk olie.
- Der har vi en dansk tankflåde, der står klar til at lægge til kaj og hjælpe iranerne med den opgave, siger Jakob Ullegård.
Danmarks Rederiforening har regnet sig frem til det iranske eksportpotentiale ved at holde det op mod danske rederiers aktiviteter i nabolandet Irak, som også er en stor olieeksportør.
Det er ikke kun penge at hente i oliesektoren, vurderer Danmarks Rederiforening.
Iran har tidligere været storeksportør af flydende naturgas, og når den forretning igen kommer op i omdrejninger, står de danske rederier klar til at transportere naturgassen ud på verdensmarkedet.
Dertil kommer, at en blomstrende iransk økonomi kan sætte gang i varehandlen og dermed øge behovet for containerfragt, hvor dansk skibsfart også står stærkt.
En årlig økonomisk vækst på fem procent frem mod 2020, er ikke urealistisk, mener Danmarks Rederiforening.
Dansk Industri: Iran har brug for danske kompetencer
Også Dansk Industri har skarpt øje for mulighederne i Iran.
Iran, som har over 80 millioner indbyggere og er verdens 18. største økonomi, har historisk set været et af de vigtigste eksportmarkeder i regionen for dansk erhvervsliv, men de seneste år har sanktionerne gjort det til et af de måske vanskeligste lande at drive forretning i, forklarer Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri
Men det kan ændre sig, hvis der kommer en endelig aftale om Irans atomprogram.
- De har pengene, mens vi i dansk erhvervsliv har de kompetencer, som de i høj grad efterspørger inden for eksempelvis grønne teknologier, medicinske produkter og fødevarer, lyder det fra Peter Thagensen.