Den atomaftale, som er indgået mellem Iran og stormagterne, er historisk.
Det vurderer DR’s internationale korrespondent Steffen Gram, som har fulgt de sidste to års forhandlinger tæt.
- Det ér en historisk aftale, hvis den falder endeliget på plads. Det er en aftale, der vil rykke ved magtbalancen i Mellemøsten, vurderer han.
Adgang til atominstallationer
Forhandlingerne har været langvarige, men nu lader det til, at de sidste hurdler er klaret.
Ifølge Steffen Gram har det blandt andet handlet om, hvorvidt Det Internationale Atomagentur skulle have adgang til de iranske atominstallationer.
For iranerne har det derimod været vigtigt at få fjernet de økonomiske sanktioner, som landet har været underlagt. Ifølge de forlydender, der er kommet ud omkring aftalen, tyder det på, at parterne også er blevet enige om det.
- Det har været vigtigt for iranerne, at det ikke virkede som om, de kom og tiggede om den her løsning, men at det var et stærkt Iran, forklarer Steffen Gram.
Redaktør: En sejr for Obama
Der er allerede begyndt at komme reaktioner på aftalen, og i USA skal præsident Barack Obama formentlig ikke regne med ros fra republikansk side.
Det vurderer redaktør på netavisen Kongressen.com, Anders Agner, der beskæftiger sig med amerikansk politik.
På trods af det vil både præsident Barack Obama og udenrigsminister John Kerry vinkle det som en sejr, og ifølge Anders Agner er der da også tale om en stor én af slagsen.
- Det er jo historisk, fordi det er mere end 30 års fjendskab mellem USA og Iran, som på en eller anden måde når et vendepunkt nu, siger han.
Våbenembargo gælder i fem år
Der er endnu kun sluppet mindre elementer ud omkring aftalen.
Dog forlyder det, at Iran forpligter sig til ikke at udvikle atomvåben. Samtidig får det internationale samfund mulighed for at lave inspektioner af de iranske atominstallationer
Ifølge aftalen udfases FN’s økonomiske sanktioner, men hvis Iran ikke overholder aftalerne, vil de kunne genindføres i løbet af 65 dage.
Den nuværende våbenembargo mod Iran vil dog være gældende de næste fem år også.