Ny valuta lægger gaderne øde i kriseramte Venezuela

Regeringen påbegyndte mandag en række nye tiltag, der skal stoppe landets hyperinflation.

Butikkerne holder lukket på et marked i Venezuelas Caracas. (Foto: © MARCO BELLO, Scanpix)

Flere steder i Venezuela ligger gaderne øde, og mange butikker holder lukket, efter at regeringen mandag indførte en ny valuta.

En række internationale medier melder om stor forvirring og angst for konsekvenserne af de tiltag, der blandt andet skærer fem nuller af pengesedlerne med den nye valuta, Bolivar Soberano.

Landets kontroversielle præsident, Nicolas Maduro, havde mandag erklæret banklukkedag for at skabe ro omkring den nye valuta, men flere steder fortsatte butikkerne med at holde lukket tirsdag.

Oppositionen kalder det en national strejke i protest mod regeringen og påstår, at mere end 60 procent af befolkningen deltog.

Den amerikanske avis The Washington Post melder dog om, at mange trodsede strejken, mens BBC skriver, at folk simpelthen bare blev hjemme på grund af stor usikkerhed, og at det har efterladt landet i lammelse.

Inflationen løbet løbsk

Venezuelas økonomi har været i frit fald siden 2014, hvor oliepriserne styrtdykkede på verdensplan.

Flere end en million mennesker er flygtet til nabolandene på grund af regulær hungersnød, og inflationen har længe været ude af kontrol og kan ifølge en prognose af Den Internationale Valutafond ramme en million procent ved årets udgang.

Det har derfor krævet store stakke med pengesedler for at betale for helt almindelige dagligvarer. Eksempelvis har et kilo gulerødder kostet tre millioner.

  • En kylling til en pris på 14,6 millioner bolivares, som den kostede på et marked i Caracas for få dage siden. Det svarer til lidt over to dollars eller i omegnen af 14 kroner. (Foto: © Carlos Garcia Rawlins)
  • En pakke med hygiejnebind, som en venezuelaner skulle betale 3,5 millioner bolivarer for for få dage siden. Det svarer til under fem danske kroner. (Foto: © Carlos Garcia Rawlins)
  • Et kilo gulerødder kostede tre millioner bolivarer eller det, der svarer til tre kroner. I dag behøver de lokale ikke længere have tasken fuld af sedler, når de skal handle på markedet. (Foto: © Carlos Garcia Rawlins)
1 / 3

Det har altså nu fået præsident Maduro til at gennemføre en radikal plan, som han kalder frelseren for økonomien.

Udover at fjerne fem nuller fra pengesedlerne, således at 100.000 af den gamle valuta nu svarer til 1 Bolivar Soberano, inkluderer planen også højere skatter, højere benzinpriser, mens mindstelønnen også hæves gevaldigt.

Kan gøre tingene værre

Der er fortsat ingen meldinger om optøjer i det ellers uroplagede land, men BBC beretter om, at sikkerhedsstyrker er blevet sendt på gaden rundt om i landet.

Inflationen er gået så hurtig, og pengesedler har mistet deres værdi i et tempo, så folk ikke har kunnet følge med. Her er det 100-bolivarsedler i en skraldespand, som ejeren har vurderet til at værdiløse. (Foto: © MARCO BELLO, Scanpix)

Samtidig kæmper butiksejere og forbrugere med overgangen til den nye valuta, som skaber stor usikkerhed omkring helt almindelige handler. Det er samtidig en af grundene til, at mange butikker stadig holder lukket, da butiksejerne ikke ved, hvordan de skal oversætte deres priser til den nye valuta.

Kritikere har på forhånd frygtet, at planen slet ikke tog fat om roden på problemet, og at de nye tiltag i stedet ville gøre tingene værre. De peger på, at den nye valuta hverken løser problemerne med landets olieeksport eller den manglende tiltro til regeringen.

Nyhedsbureauet Reuters melder da også om, at den nye valuta har haft begrænset effekt, fordi både borgere og virksomheder stoler langt mere på den amerikanske dollar, som handles på det sorte marked.