Ny corona-vaccine er billig og kan lagres ved køleskabstemperatur: 'Det gør en stor forskel'

Briterne har allerede bestilt 100 million doser.

En ny coronavaccine fra AstraZeneca og Oxford University har vist en effektivitet på 70 procent. (Foto: © www.johncairns.co.uk, Scanpix)

De to selskaber Pfizer-Biontech og Moderna er lige nu i front i ræset mod at få godkendt en god covid-19-vaccine, og nu melder et tredje sig på banen.

AstraZeneca - i selskab med Oxford University - meddelte mandag, at foreløbige undersøgelser viser, at deres vaccine har en effekt på 70 procent.

Det er et stykke under Pfizer-Biontech og Modernas på omkring 95 procent, men AstraZenecas vaccine har mindst to vigtige fordele, som de andre selskaber umiddelbart ikke har:

Vaccinen er billig - den kommer formentlig til at koste omkring 25 kroner mod Pfizer-Biontechs 125 kroner og Modernas 200 kroner.

Derudover kan den opbevares ved køleskabstemperatur, hvilket gør det meget nemmere at få distribueret vaccinen til fattigere lande. Pfizer-Biontech og Modernas vacciner skal opbevares ved langt lavere temperaturer - helt ned til minus 70 grader i førstnævntes tilfælde.

Godt nyt for fattigere lande

Særligt prisen på vaccinen kan ifølge professor i global sundhed Flemming Konradsen fra Københavns Universitet vise sig at være meget betydningsfuldt, når særligt fattigere lande også skal opnå immunitet mod coronavirus.

- På globalt plan er prisen meget vigtig. Det gør en meget stor forskel, når du skal rulle det ud, siger han.

Står man som individ og skal vælge mellem en vaccine med en effekt på 95 eller 70 procent, vil de fleste nok tage den første. Men det er i sidste ende ikke sikkert, at det er den bedste langsigtede beslutning, påpeger Flemming Konradsen.

- Sidder du som sundhedsminister, kan det være, at du tænker, at du køber den billige med lavere effekt, så du kan dække 80 procent af befolkningen. Så har du samlet set opnået en større grad af beskyttelse. Så det handler om, hvorvidt man tænker på den samlede befolkning eller på det enkelte individ, siger professoren.

AstraZeneca og Oxford University har lovet at gøre deres vaccinen tilgængelig for lavindkomstlande frem til sommeren 2021 til en pris på omkring 60 kroner.

Lavere effekt - flere skal vaccineres

Effektiviteten i den nye vaccine har vist sig at stige til 90 procent for en gruppe af forsøgspersoner, der i første omgang fik en halv dosis og siden en fuld dosis af vaccinen.

Det er der endnu ikke en forklaring på, så derfor må vi forholde os til effekten på 70 procent, som det er lige nu, understreger Flemming Konradsen.

- Og jo lavere vaccinen er i effekt, jo flere i befolkningen skal dækkes for, at vi har en beskyttende effekt, siger han.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO skal op mod 70 procent af befolkningen vaccineres, før der er tale om flokimmunitet. Flokimmunitet opstår når, så mange lader sig vaccinere, at der er "for langt" imellem de uvaccinerede til, at sygdommen kan sprede sig.

Den britiske regering har allerede forudbestilt 100 millioner doser af den nye vaccine, som AstraZenaca forventer at kunne producere op mod tre milliarder af, før 2021 er omme.

Johnson: Vi kan se vej ud af pandemien

I Storbritannien holdt premierminister Boris Johnson mandag aften en tale til befolkningen og meddelte, at der er lys for enden af tunnellen. Han lagde særligt vægt på den nye vaccine fra AstraZeneca.

- Vaccinen, der er udviklet med forbløffende hastighed af Oxford University og AstraZeneca er nu en ud af tre vacciner, der er i stand til at levere en periode med immunitet.

- Vi ved endnu ikke, hvornår nogen af dem er klar og godkendt, men vi har bestilt 100 millioner doser af Oxford-vaccinen. Og over 350 millioner (vacciner, red.) i alt. Det er mere end nok til alle i Storbritannien, sagde Boris Johnson.

Han vurderer, at der nu endegyldigt er lys for enden af tunnellen.

- For første gang siden denne elendige virus fik fat, kan vi nu se en vej ud af pandemien. Til foråret burde disse fremskridt mindske behovet for de restriktioner, vi har udholdt i 2020 og gøre hele konceptet om en coronanedlukning overflødig, lød det fra Boris Johnson.

Storbritannien vil fortsat i det store og hele være lukket ned frem til 2. december, men herefter lempes nogle af de allerhårdeste restriktioner.

For nylig oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark har sikret sig to millioner coronavacciner fra Pfizer, hvis vaccinen bliver godkendt.

Det er endnu ikke meldt ud, hvordan en godkendt vaccine skal distribueres i Danmark, herunder, hvem der skal have sprøjten først.

De 600.000 danskere med kroniske sygdomme, de 200.000 ansatte i sundhedsvæsnet og de 800.000 danskere over 70 år kommer dog med al sandsynlighed ikke bagerst i køen.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, har garanteret, at coronavaccinen bliver gratis for alle danskere.

En godkendelse af en coronavaccine i Europa kan ligge klar i slutningen af 2020 eller starten af 2021, vurderer Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), som skal godkende vacciner i EU.