OVERBLIK Fire coronavacciner i spil for danskerne

EU-Kommissionen lander fjerde indkøbsaftale med vaccinefirma. Flere er på vej, lyder det.

Danmark venter lige nu på, at fire forskellige vacciner bliver godkendt af myndighederne. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Vaccinekataloget vokser og vokser.

På vegne af alle EU-lande har EU-Kommissionen netop landet sin fjerde forhåndsaftale om indkøb af coronavacciner. Denne gang med det amerikanske medicinalselskab Pfizer og partneren Biontech.

Danmark har allerede sagt ja til de tre første vacciner og har nu fem dage til at beslutte, om Pfizers og Biontechs vaccine også skal gives til danskerne.

Men hvilke vacciner er egentlig i spil? Det kan få du et overblik over her.

1

Pfizer - Biontech

(Foto: © KENA BETANCUR, Scanpix)

Medicinal-giganten Pfizer har ligesom mange andre arbejdet hårdt på at lave en vaccine mod covid-19. Og nu er det lykkedes dem at lave en forhåndsaftale om at levere 200 millioner vacciner til EU-medlemslandene.

Ifølge Pfizer er vaccinen ret så effektiv. I første analyse af et fase 3-studie viser vaccinen sig 90 procent effektiv, oplyser selskabet. Og det er mere end en almindelig vaccine mod influenza.

Fase 3-studier er sidste skridt inden en godkendelse fra myndighederne.

Og hvis den bliver godkendt, kan vaccinen leveres i 2020, lyder det.

Pfizer regner med at kunne producere 50 millioner doser af vaccinen i 2020 og 1,3 milliarder næste år. En vaccine kræver to doser per person.

Så Pfizers vacciner kan ikke stå alene, vurderer Steffen Thirstrup, der er medicinalrådgiver og tidligere direktør i Lægemiddelstyrelsen:

- Det bliver ikke den her vaccine alene, der kommer til at redde os allesammen i Europa eller i Danmark. Det er der ikke doser nok til. Men hvis vi tager de meget optimistiske briller på, så vil jeg ikke afvise, at risikogrupperne og en stor del af befolkningen i Danmark ville kunne blive vaccineret i 2021.

Også medicinchefen i Lægemiddelstyrelsen, Nikolai Brun, er optimistisk:

- Med den her aftale har vi indgået aftale med fire vaccineproducenter. Og det stiller os i Europa alt andet lige bedre i forhold til at kunne opbygge den ønskede immunitet.

Han er også tidsoptimist:

- Vi håber på, at de første vacciner er klar til levering i starten af det nye år. Og jeg er da optimistisk i forhold til, at der vil være et vaccinetilbud til langt de fleste i det kommende år.

EU har altså allerede reserveret en stor bunke vacciner.

Men inden vi glæder os for meget, skal Det Europæiske Lægemiddel Agentur (EMA) godkende sikkerheden og effekten af dem. Først herefter kan de blive produceret, solgt og givet til borgerne.

2

Johnson & Johnson

(Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

Også amerikanske Johnson & Johnson kan ende med at levere vacciner til Danmark.

Der er nemlig indgået en aftale om, at op til cirka 5,2 millioner danske borgere kan blive vaccineret, hvis vaccinen bliver godkendt af EMA, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

Vaccinen, der udvikles i samarbejde med medicinalfirmaer Janssen, befinder sig lige nu i fase 3, hvor den testes på 60.000 raske personer i USA, Sydamerika og Sydafrika.

- Det er det, der er det specielle ved vaccineudvikling, forklarer Steffen Thirstrup:

- At man i modsætning til andre lægemidler behandler raske mennesker.

Derfor kræver det en meget stor testgruppe af personer, der ved lodtrækningen deles op i dem, der får vaccinen, og dem, der får et virkningsløst stof, såkaldt placebo.

Derefter følger man testpersonerne, og ser, hvor mange der smittes med sygdommen ude i samfundet.

De medicinske forsøg med Johnson & Johnsons vaccine blev dog indstillet i sidste måned, efter en "alvorlig hændelse" blandt en af testpersonerne. Der var dog ikke tegn på, at det skyldes vaccinen, og derfor blev forsøgene sidst i oktober genoptaget efter anbefaling fra myndighederne.

Firmaet bag vaccinen siger, at man håber at kunne begynde at levere vacciner i "begyndelsen af 2021".

3

Astra Zeneca

(Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

I august indgik EU-Kommissionen den første aftale om en vaccine med vaccineproducenten Astra Zeneca, der udvikler en vaccine i samarbejde med Oxford Universitet.

Den sikrer Danmark ret til at købe vacciner svarende til behandling af op til omtrent 2,6 millioner borgere i Danmark, hvis den viser sig at være sikker og effektiv.

Astra Zenecas vaccine befinder sig i fase 3, og var en af de første vacciner, der gik i kliniske forsøg. Vaccinen er dog blevet forsinket, blandt andet fordi der over sommeren har været mindre smitte i testbefolkningen, og det derfor har været svært at skaffe nok data om vaccinens effektivitet, oplyser virksomheden.

Astra Zenecas testforsøg har også været sat på pause i oktober på grund af et sygdomstilfælde hos en testperson.

- Den slags forsinkelser er meget normalt, fortæller tidligere direktør i Lægemiddelstyrelsen, Steffen Thirstrup.

- Det er en sikkerhedsforanstalting. Jeg mener, at man fandt ud af, at den patient, der fik bivirkningen tilhørte placebo-gruppen. Så derfor kunne det ikke være vaccinen, siger han.

Astra Zeneca oplyser, at man allerede har vacciner klar på køl, men da vaccinerne ikke kan holde sig evigt, venter man med at sætte gang i masseproduktionen, til en godkendelse verden over nærmer sig.

- Vi kan være klar til at levere hundrede millioner af doser fra januar næste år, sagde direktør Pascal Soriot til flere branchemedier for en uge siden.

4

Sanofi-GSK

(Foto: © BENOIT TESSIER, Scanpix)

Aftalen med de to selskaber Sanofi og GSK om vaccinedoser svarer til behandling af op til cirka 1,9 millioner borgere i Danmark.

Selskaberne vil levere op mod en milliard doser allerede i 2021.

Ifølge en pressemeddelelse fra Sanofi og GSK håber man at kunne gå til fase 3 af de kliniske forsøg inden "slutningen af året". I september indledte man forsøg blandt en mindre gruppe på 440 testpersoner.

Alt i alt betyder de tre aftaler altså, at Danmark nu teoretisk set kan købe vacciner til op til 9,7 millioner borgere. Og hvis Pfizer kommer med i bunken, så stiger det tal.

Det er dog kun i teorien, for det er langt fra sikkert, at alle vacciner godkendes, og alle optioner udnyttes.

Derfor sørger EU-Kommissionen for at samle godt ind fra så mange producenter som muligt, hvis det skulle vise sig, at enkelte vacciner ikke kan bruges.

EU-Kommissionen fortsætter forhandlingerne på vegne af EU-landene med flere andre vaccineproducenter om aftaler om forhåndsindkøb.

Ifølge medicinalrådgiver Steffen Thirstrup ligger Danmark derfor godt placeret til at få vacciner, når det bliver frigivet. Og vi bør heller ikke frygte, at eksempelvis en amerikansk-udviklet vaccine først skal komme amerkanerne til gode-

- De her firmaer er globale spillere, og jeg ved, at flere firmaer har gang i vaccineproduktion på begge sider af Atlanten. Der giver også god mening, at man ikke skal til at transportere en vaccine, der som Pfizers kræver at blive opbevaret med minus 80 grader, over Atlanten, siger Steffen Thirstrup, der forestiller sig at en eventuel vaccine vil blive stillet til rådighed nogenlunde samtidigt i USA og Europa.

- Så jeg tror i bund og grund, vi kan forvente, at der også vil være vacciner til os, siger han.