Nordkoreas soldater marcherer samme dag som OL-atleterne

Nordkorea afholder militærparade, når OL-atleterne går ind til åbningsceremoni i Pyeongchang - blot 300 kilometer væk.

Vinter-OL afholdes i den sydkoreanske by Pyeongchang, der ikke ligger langt fra grænsen til Nordkorea. (Foto: © Jung Yeon-je, Scanpix)

Når atleter fra hele verden den 8. februar stiller op på række for at gå ind til åbningsceremoni til vinter-OL i Sydkorea, vil tusinder af nordkoreanske soldater gøre det samme.

De skal efter planen gå parade 300 kilometer længere nordpå for at fejre 70 års jubilæet for Nordkoreas militær.

Det skriver BBC.

Paraden er et årligt tilbagevende arrangement, der markerer oprettelsen af landets militær, og paraden har de seneste 40 år fundet sted i april.

Men det er altså ændret i år, hvor paraden i stedet falder sammen med de Olympiske Lege.

Det nordkoreanske militær blev dog oprettet den 8. februar 1948, og det ledende Arbejderparti afviser da også, at handlingen skulle være en provokation.

- Det er logik, at ethvert land i verden tager oprettelsen af dets militær seriøst og fejrer det, forklares det i partiets avis, the Rodong Sinmun, ifølge BBC.

Møder kritik

Nordkoreas militærparader omfatter som regel mange tusind soldater, militærkøretøjer og fremvisning af missiler. Derfor møder paraden også kritik fra USA.

- Vi ville foretrække, at paraden ikke blev afholdt. De Olympiske Lege handler om atleterne, og intet burde ændre ved det, siger USA's viceudenrigsminister, Steve Goldstein, ifølge BBC.

Han frygter dog ikke for sikkerheden ved vinter-OL.

Den koreanske halvø har igennem 2017 været præget af spændinger, efter at Nordkorea har udført flere atomprøvesprængninger, som er blevet stærkt kritiseret.

Men beslutningen om at flytte paraden til den 8. februar kommer efter spæde tegn på forsoning mellem Nord- og Sydkorea, der blandt andet er blevet enige om, at landenes atleter skal gå sammen ind til åbningsceremonien til vinter-OL under fælles fane.

Vil sende et signal

Selvom det nordkoreanske styre afviser, at der skulle ligge et motiv bag beslutningen om at flytte paraden, skal det alligevel ses som et klart politisk signal til omverdenen.

Det vurderer Robert Kelly, der er professor ved Busan University i den Sydkoreanske hovedstad, Seoul.

- Selvom Sydkorea kan afholde et stort og fredeligt arrangement med verdens opmærksomhed, skal man alligevel holde øje med Nordkorea. Det er noget af et signal, siger han ifølge BBC.