En fem timer lang pause i kampene i den syriske forstad Ghouta skal efter planen være blevet indledt efter flere uger, hvor det syriske regime har bombarderet byen med høje dødstal til følge.
Men natten over og her til morgen er der relativt stille i forstaden til den syriske by, Damaskus. Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder til nyhedsbureauet Reuters.
Luftangrebene på byen er taget af siden søndag, mens kampe mellem oprørsgrupper og syriske regeringsstyrker er forsat på landjorden i Ghouta.
Det er Rusland, der er den syriske præsident Bashar Al-Assads nærmeste allierede, der har beordret en daglig pause i kamphandlingerne i den hårdtprøvede bydel.
Ruslands ordre kom i går, efter at FN's Sikkerhedsråd i weekenden stemte en 30-dages våbenhvile for hele Syrien på plads. Der er dog ikke nogen deadline for, hvornår den våbenhvile skal træde i kraft, og derfor er det også kun en midlertidig pause, som Ghouta og byens omkring 400.000 indbyggere kan se frem til i dag.
Skrøbelig pause
"Den humanitære pause", som Rusland kalder den, skal blandt andet sørge for, at der kan komme nødhjælp ind i Ghouta. Men det er tvivlsomt, hvor meget hjælp nødhjælpsorganisationerne overhovedet kan levere på fem timer om dagen.
- Fem timer er et meget begrænset råderum. Dels fordi organisationerne arbejder i en konfliktzone, hvor det ikke er givet, at en eventuel pause i kamphandlingerne holder. Og dels fordi regimet ofte formår at spænde ben for nødhjælp på mange andre måder end ved at holde krigen i gang, siger Puk Damsgård, mellemøstkorrespondent i DR og fortsætter:
- Nødhjælpen skal for eksempel igennem regimets kontrolposter, der kan trække tiden ud, og som jeg hører fra folk, der arbejder der, også ofte tager en del af hjælpen til sig selv. Det er et meget svært miljø for organisationerne at arbejde i, og derfor er fem timers humanitær pause i det store billede meget, meget lidt i forhold til, hvad der er behov for og i forhold til situationen i øvrigt.
Om nødhjælpsorganisationerne overhovedet kommer ind i Ghouta er dog ikke hugget i sten, selvom pausen efter planen skal være gået i gang klokken 8.00 her til morgen.
Både våbenhviler og humanitære pauser i Syrien har i løbet af den syv år lange borgerkrig vist sig at være meget skrøbelig.
- Vi har set mange gange, hvor svært det er bare at skabe få timers ophold i kamphandlingerne. Der skal meget lidt til, at det skrider, og der er mange dagsordener, der også handler om at parterne vil anklage hinanden for at bryde pauser og våbenhviler og udnytte situationen, siger Puk Damsgård.
Nødhjælpsorganisationer står klar
Flere end 600 personer er blevet dræbt, og flere end 3.300 personer er ifølge Læger Uden Grænser blevet såret i angreb i løbet af sidste uge, mens ambulancer og hospitaler er blevet bombet.
Og den seneste tids intensiverede bombardementer har sat pres på et i forvejen presset humanitær situation.
Ghouta har været belejret af syriske regeringsstyrker siden 2013, og det har betydet, at nødhjælpsorganisationer ikke har været i stand til at komme ind med vand, mad og medicin, mens de mest syge og sårede ikke har haft mulighed for at forlade bydelen.
Og mens beboerne i Ghouta venter på at få hjælp, står nødhjælpsorganisationerne klar i Damaskus for at komme ind.
- Nu er våbenhvilen her endelig, og vi står klar til at køre konvojer med nødhjælp ind, når det kan lade sig gøre. Men det kan det først, når alle parter indstiller krigshandlingerne. Det er en frustrerende ventetid, lød det fra Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors i går eftermiddag.