Røde Kors om Syrien: Putins fem-timers bombepause er langt fra nok

Det giver ingen mening, at våbenhvilen, der blev vedtaget i weekenden, endnu ikke er trådt i kraft, siger Røde Kors.

To børn modtager her behandling i det østlige Ghouta, der bliver bombet af den syriske regeringshær. (Foto: © HAMZA AL-AJWEH, Scanpix)

Det er i den grad forfærdelige forhold, indbyggerne i Ghouta lige nu lever under.

Men det kræver tid, hvis Røde Kors skal kunne nå frem med forsyninger til Damaskus-forstaden, der i den seneste tid har været udsat for intense angreb fra den syriske regering.

Det forklarer Eva Jordung Nicolson, der er landekoordinator for nødhjælpsorganisationen.

Derfor er det ifølge hende slet ikke nok med en daglig ”humanitær pause” i bombardementerne på fem timer, som den russiske præsident, Vladimir Putin, netop har beordret.

- Folk har hverken adgang til mad, medicin, vand eller strøm, og derfor har de brug for alt. Men vi skal forhandle med alle parter, der er i Ghouta, for at sikre den nødvendige sikkerhed for vores konvojer. Det er ikke noget, man kan gøre på fem timer.

Derfor er det ifølge Eva Jordung Nicolson nødvendigt, at den midlertidige våbenhvile på 30 dage, som medlemmerne af FN’s Sikkerhedsråd - heriblandt Rusland - blev enige om lørdag, træder i kraft med det samme.

- Jeg forstår ikke, hvorfor det ikke allerede er sket, for vi har brug for at komme derind og give indbyggerne ny nødhjælp.

Bombardementerne fortsætter

Landekoordinatoren befinder sig selv i den syriske hovedstad, godt 15 kilometer fra Ghouta-bydelen, der har været under oprørernes kontrol siden 2013.

Det er en række forskellige oprørsgrupper, der har kontrollen med bydelen, og de dækker over alt fra islamiske grupper med tilknytning til Al-Qaeda til selvforsvarsgrupper samt den sekulære Frie Syriske Hær.

Fælles for dem er, at de ønsker at slippe af med det syriske styre med præsident Bashar al-Aassad i spidsen, og derfor har den syriske regeringshær indledt et voldsomt angreb på Ghouta, der har omkring 400.000 indbyggere.

Ifølge de seneste tal fra Læger Uden Grænser blev flere end 630 personer dræbt og flere end 3.300 såret i angrebene i løbet af den seneste uge.

- Vi kan se her i Damaskus, at der stadig sker overflyvninger over Ghouta, og vi kan høre, at der fortsat bliver bombet. Men der bliver også sendt raketter tilbage ind i Damaskus, så der er ingen våbenhvile, som det ser ud nu, fortæller Eva Jordung Nicolson.

- Det er frygteligt at se, hvad der sker, når man ser det udefra.

Tidligere i dag sagde FN's generalsekretær, Antonio Guterres, i sin åbningstale ved FN's Menneskerettighedsråd i Geneve, at der er brug for at få igangsat våbenhvilen med det samme.

- Ghouta kan ikke vente. Det er på tide at stoppe dette helvede på jord, sagde han.