Nødhjælpsorganisation: Ghouta ser ud til at forblive helvede på jord

Hospital i den syriske forstad er totalskadet. Nu vil Angela Merkel og Donald Trump sikre 30 dages våbenhvile

Helvede på jord, eller bare Ghouta.

Damaskus-forstaden er blevet flittigt refereret til de seneste dage, og beskederne fra området er altid de samme: Massive luftangreb og ingen mulighed for at få nødhjælp ind til omkring de 400.000 beboere.

De seneste opgørelser, som nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser har sendt til DR Nyheder, viser, at mere end 4.050 personer er såret, og mere end 770 personer har mistet livet. De tal dækker "kun" de hospitaler og klinikker, som de samarbejder med, så det endelige tal må forventes at være langt højere.

En situation og en udvikling, der - desværre - kun ser ud til at fortsætte, konstaterer den danske direktør i Læger Uden Grænser, Jesper Brix:

- Det vi hører fra de læger og sygeplejesker, vi samarbejder med, er, at de er ved at løbe tør for blod, bedøvelse og antibiotika. Altså alt der skal bruges til at redde liv. Personalet står i situationer, hvor de får patienter ind, men ikke har udstyr til at kunne behandle dem, siger han.

Ghouta har været belejret af regeringsstyrker siden 2013. Og i den periode har landets styre med præsident Bashar al-Assad i spidsen kun få gange tilladt nødhjælp at komme ind.

Siden januar og særligt siden midten af februar har Ghouta og forstadens beboere været mål for en voldsom bombekampagne anført af Assad-regimet.

Et umage par til undsætning

Situationen i Ghouta har fået Tysklands kansler Angela Merkel og USAs præsident Donald Trump, til at telefonere hinanden.

Ifølge Angela Merkels talsmand Steffen Seibert kræver de to statsoverhoveder, at den syriske regering og præsident Bashar Assad holdes ansvarlig for brugen af kemiske våben, angreb på civile og blokering af humanitær hjælp:

- Det syriske regime og dets russiske og iranske allierede bør straks og fuldt ud gennemføre sikkerhedsrådets resolution. Kansleren og præsidenten er ligeledes bekymrede over den russiske præsident Vladimir Putins seneste bemærkninger om nye våben systemer i området, fortæller Steffen Seibert i en erklæring.

Jesper Brix fremhæver vigtigheden af en længerevarende våbenhvile:

- Der ikke noget, der tyder på, at resolutionen har haft den store effekt. Situationen er voldsom, og man bliver nødt til at sætte handling bag ordene og lave en pause i de her angreb, så man kan komme i gang med at lave noget ordentligt nødhjælp og få de slemmest tilredte ud, siger Jesper Brix.

Ruslands militær, der assisterer Assad-regimets bombardement, har i dag for anden gang bebudet, at man vil afholde en fem timers våbenhvile. FN's øverste chef for nødhjælp til Syrien, Jan Egeland, kalder den russiske plan om fem timers pause dagligt for positiv, men utilstrækkelig.

Hospitaler er mål for bomber

Læger Uden Grænser har opgjort, at 15 ud af 20 medicinsk klinikker og hospitaler, som de driver, er blevet bombet.

- Vi oplever patienter, der kommer hen til hospitaler for at modtage behandling, men hospitalerne er sønderbombede, siger Jesper Brix.

Sidste gang FN og nødhjælpsorganisationer fik lov til at foretage en reel evakuering af området var i december sidste år. Her lykkedes det at redde 29 alvorligt syge ud fra området.

Og hvis der ikke snart sker noget lignende, så forbedres situationen ikke:

- Der er desværre meget, der tyder på, at der ikke er nogen handling bag de ord, der bliver lovet. Og så betaler civilbefolkningen prisen og er i helvede på jord, afslutter Jesper Brix.