Kampe blokerer for nødhjælp i Ghouta: "Det er umuligt at gøre noget"

En fem timer lang pause i kampene i Syrien skulle have skaffet nødhjælp ind til beboerne i Ghouta.

400.000 mennesker i den syriske forstad Ghouta lever under belejring og mangler både vand, mad og medicin. (Foto: © Bassam Khabieh, Scanpix)

Et spinkelt håb om at få nødhjælp ind i den belejrede syriske forstad Ghouta er brast for i dag.

Sådan lyder det fra FN, efter at der er gjort forsøg på at skabe en korridor mellem bydelen og hovedstaden Damaskus, hvor nødhjælp skulle være kommet ind, og som nødhjælpsorganisationer og FN skulle have evakueret folk igennem.

Korridoren skulle være åbnet klokken 8 i morges dansk tid og lukket igen klokken 13 som en del af "den humanitære pause", som er blevet beordret af Ruslands præsident, Vladimir Putin, der er det syriske styres nære allierede.

Den fem timer lange pause blev dog aldrig til noget.

Morgenen startede ellers relativt stille i Ghouta, men allerede efter et par timer beskyldte russisk militær oprørere for at have beskudt den humanitære korridor, som hjælpen skulle komme ind ad. Samtidig har der ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder været flere luftangreb i bydelen.

- Det gør det umuligt for os at gøre ret meget lige nu, siger en talsmand for FN til nyhedsbureauet Reuters.

De nye kampe i Ghouta kommer, efter at FN's Sikkerhedsråd i weekenden stemte for en 30 dage lang våbenhvile, der skal gælde hele landet. Der er dog ikke sat en tidsfrist for, hvornår våbenhvilen skal træde i kraft.

Flere end 1.000 skal evakueres

Ghouta har været belejret af regeringsstyrker siden 2013. Og i den periode har landets styre med præsident Bashar al-Assad i spidsen kun få gange tilladt nødhjælp at komme ind til de 400.000 beboere.

Flere børn og voksne er døde af sult under belejringen, og hospitaler er løbet tør for det nødvendige udstyr til at kunne behandle patienter.

Siden januar har Ghouta og forstadens beboere været mål for en voldsom bombekampagne anført af Assad-regimet, og i løbet af de seneste uger har der været kortere og kortere tid mellem raketnedslagene.

Alene i sidste uge blev flere end 3.700 personer såret og flere end 700 personer dræbt i kampene, oplyser Læger Uden Grænser.

Sidst FN og Røde Kors fik lov til at foretage en evakuering var i december sidste år. Her lykkedes det at redde 29 alvorligt syge ud fra området. Men mange flere har brug for hjælp.

Verdenssundhedsorganisationen har skrevet flere end 1.000 personer på en liste over mennesker, der har brug for at blive evakueret.

- Men der er ingen indikationer på, at det sker snart, siger Tarik Jasarevic, talsmand for organisationen til Reuters.