I dag er der nøjagtig ni måneder til, at Storbritannien formelt set forlader EU-samarbejdet.
Men selvom deadlinen nærmer sig med hastige skridt, går forhandlingerne om det fremtidige forhold mellem briterne og resten af EU trægt.
Og nu har EU-toppen for første gang advaret alle medlemslandene om, at de skal begynde at forberede sig på ”alle udfald” – heriblandt at der slet ikke kommer nogen aftale med Storbritannien.
Meldingen kommer efter det netop afsluttede EU-topmøde i Bruxelles, hvor brexit-forhandlingerne blandt andet var på programmet.
Told på Lurpak
Ifølge EU har forhandlingerne med briterne reelt set ikke bevæget sig siden marts i år.
Og det er i den grad alvorligt, understreger den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).
- Uret tikker, og det tikker hurtigt. Men der er for lidt fremdrift i forhandlingerne, og vi mangler meldinger fra briterne om, hvad det er, de vil. For det er ikke os, der kan løse problemet. Det er briterne, der skal komme med bud på, hvilken fremadrettet relation de vil have til os, siger statsministeren.
Den danske regering har allerede sat et større analysearbejde i gang, der skal kortlægge, hvad Danmark i givet fald gør, hvis forhandlingerne ender uden en aftale.
- Hvis det sker, vil EU’s forhold til Storbritannien være det samme som til et hvilket som helst andet land. Så er det WTO-reglerne, der gælder, og det vil betyde 40 procents told på dansk Lurpak-smør, understreger statsministeren.
Skal genbesøge røde linjer
Det er godt to år siden, at et flertal af briterne stemte ja til at forlade EU-samarbejdet.
Det sker formelt set den 29. marts 2019, og den britiske premierminister, Theresa May, har også selv sagt, at hun gerne vil sætte fart på forhandlingerne.
Hendes konservative regering har dog ligget i åben krig med sig selv om, hvor den skal stå i forhold til det fremtidige forhold til EU.
Og selvom Theresa May meddelte under EU-topmødet, at hun snart vil præsentere en såkaldt hvidbog over den britiske regerings ønsker og prioriteter, så er det ikke noget, der ligefrem beroliger Lars Løkke Rasmussen.
- Vi har simpelthen brug for, at briterne får tænkt sig om. At de får genbesøgt deres egne røde linjer og får en mere seriøs, intern britisk diskussion om klogskaben i at opretholde dem alle sammen, siger han og understreger, at det også burde være i briternes egen interesse at få fjernet den usikkerhed, der er.
- Jeg ser med stor alvor på situationen. Og man kan også se tegn i den britiske økonomi på, at britiske virksomheder er begyndt at placere sig uden for landets grænser, fordi de ikke har sikkerhed for, hvad der kommer til at ske, siger Lars Løkke Rasmussen.