I dag er det nøjagtig to år siden, at briterne besluttede sig for, at de vil forlade EU.
Storbritannien træder formelt set ud af samarbejdet om godt ni måneder, den 29. marts 2019.
Men selvom deadlinen nærmer sig med yderst hastige skridt, er det stadigvæk uvist, hvordan deres forhold til EU skal være bagefter.
Man mangler stadigvæk at få besvaret, om briterne eksempelvis skal følge de samme regler og afgørelser, som resten af EU-landene er bundet til, og om der kommer en ny toldmur.
Og de ubesvarede spørgsmål er bestemt ikke noget, som danske virksomheder, der har Storbritannien som marked, bryder sig om.
- Usikkerheden er rigtig ubehagelig for især de virksomheder, der skal lave langsigtede investeringer i Storbritannien og som eksempelvis skal udstationere medarbejdere i landet, forklarer Anders Ladefoged, der er underdirektør i interesseorganisationen Dansk Industri.
- Den påvirker de beslutninger, som virksomhederne skal tage nu og her, og den betyder, at man investerer mindre, da man ikke vil løbe en risiko. Samtidig er virksomhederne begyndt at opdyrke andre markeder, fordi det enten kan blive for dyrt eller besværligt at blive i Storbritannien, siger han.
Frygter at producere i osteklokke
Storbritannien er et af Danmarks største eksportmarkeder, og sidste år eksporterede danske virksomheder ifølge Danmarks Statistik for mere end 50 milliarder kroner til briterne.
En af de virksomheder er Toppac, som sælger emballage til fødevareindustrien. Næsten en tredjedel af omsætningen kommer fra det britiske marked.
Og brexit har allerede sat sine spor på bundlinjen, fortæller administrerende direktør Søren Mark Andersen.
- Pundets værdi er faldet med næsten 20 procent, så vi er ikke så konkurrencedygtige, som vi var før. Vi mister de kontrakter, vi har, og de nye kontrakter, der kommer til, kan vi ikke være konkurrencedygtige på, siger han.
Lige nu holder Søren Mark Andersen skarpt øje med forhandlingerne. Og han er samtidig i gang med at undersøge, om der er andre markeder i verden, som Toppac i stedet skal satse på.
Derudover har han overvejet at etablere en fabrik i Storbritannien. Men også den beslutning er han tilbageholden med, indtil det står mere klart, hvordan den endelige brexit-aftale bliver.
- Vi kan risikere, at vi kommer til at producere i en osteklokke, hvor vi ikke kan producere ud derfra, siger han.
Briterne vil også have bacon i fremtiden
Slagterikoncernen Danish Crown er en anden danske virksomhed, som har skarpt fokus på brexit-forhandlingerne.
En femtedel af koncernens omsætning på svinekød kommer fra Storbritannien.
Og ligesom Toppac har den lave kurs på pundet også påvirket Danish Crowns omsætning og indtægter derfra, forklarer Søren Tinggaard, underdirektør på eksportområdet i Danish Crown Pork.
Når det er sagt, så er han dog mere rolig i forhold til udkommet af brexit-forhandlingerne.
- Alle udfordringer er trælse, men vi er vant til, at priserne på svinekød kan svinge, og at der sker ændringer i markedet. Derfor er vi også fleksible og klar til at flytte os til alternative markeder, siger han.
- Men jeg tror dog fuldt og fast på, at briterne også kommer til at spise dansk bacon efter brexit.