Nigers militærjunta har lukket luftrummet, og nabolande truer med militær intervention: 'Det kan få katastrofale konsekvenser'

Men trods trusler om militær indgriben forventer seniorforsker, at nabolande vil prøve at forhandle sig frem til en løsning med Niger.

Kupmagerne i Niger lod sig i går hylde af deres støtter på et stadion i Nigers hovedstad, Niamey. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Senest i aftes skulle Nigers præsident Bazoum have været løsladt fra sin husarrest og genindsat som præsident. Ellers ville unionen af vestafrikanske lande, Ecowas, gribe ind militært.

Sådan lød ultimatummet fra Ecowas over for den militærjunta, som for halvanden uge siden afsatte Nigers demokratisk valgte præsident og satte ham i husarrest.

Truslen fik i går kupmagerne i Niger til at lukke luftrummet over landet på ubestemt tid og har givet anledning til nervøsitet i regionen - herunder i nabolandet Nigeria, som ventes at spille en stor rolle, hvis Ecowas sender tropper ind i Niger.

Nigeria råder over mere end 200.000 soldater og er derfor en regional stormagt. Landets senat har dog bedt regeringen om at søge diplomatiske løsninger. (Foto: © PATRICK MEINHARDT, Ritzau Scanpix)

Sent i aftes passerede vi så deadline, men den militære intervention er udeblevet ind til videre.

Hvad der bliver næste skridt, står stadig uklart.

Kan få katastrofale konsekvenser

- Der er ingen tegn på, at kupmagerne har tænkt sig at afgive magten, siger Signe Marie Cold-Ravnkilde, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med særligt fokus på Sahelregionen, til P1 Morgen.

Hun peger på, at kupmagerne i går lukkede luftrummet på grund af truslen om en intervention, mens tusinder gik på gaden i Nigers hovedstad for at vise deres støtte til kuppet. Hvor bred opbakningen er i befolkningen, ved vi dog ikke, slår hun fast.

  • Kupmagerne afholdt i går et stort arrangement på et stadion i Nigers hovedstad, Niamey. Her slog de fast, at de ikke har tænkt sig at give slip på magten. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
  • Her var der flere slogans rettet mod den tidligere koloniherre Frankrig. Herunder på skiltet, hvor budskabet er, at Frankrig skal bankes. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)
  • Titusinder var til stede ved kupmagernes arrangement. (Foto: © stringer, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Indtil videre har det været småt med meldinger fra Ecowas, men på torsdag vil medlemslandene holde et topmøde i Nigeria, hvor kuppet i Niger er på dagsordenen, oplyser organisationen ifølge Reuters.

- Så vi ved ikke rigtig, hvad det næste skridt bliver, siger Signe Marie Cold-Ravnkilde.

En gruppe mænd valgte i går at slagte en hane, som er Frankrigs nationalsymbol. Den havde tilmed fået malet halen blå, så den efter slagtningen fremstod Frankrigs farver. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Hun fortæller, at Ecowas har været ganske villige til at true med militær intervention, men peger samtidig på, at vægtige røster i regionen - så som Algeriet og senatet i Nigeria - har opfordret til en diplomatisk løsning.

- Det er noget, der vægter højt, for Ecowas kan ikke gøre det her, hvis der ikke er regional opbakning, siger Signe Marie Cold-Ravnkilde.

Hun peger, på, at Ecowas står i en svær situation, fordi man gerne vil vise tænder efter kuppet, som er det syvende i regionen på bare tre år.

- Men samtidig vil det være meget alvorligt, hvis der bliver en intervention. Det kan få katastrofale konsekvenser, så mit bud er, at vi vil se en forlængelse af fristen, og at man fortsat vil prøve at få forhandlet en løsning, siger seniorforskeren.

Der blev blandt andet viftet med russiske flag i Niamey i går. Kuppet har sat gang i spekulationer, om der snart ankommer Wagner-tropper til landet. De er nemlig til stede i en række andre afrikanske lande, og ifølge AP har kupmagerne bedt Wagner-gruppen om hjælp. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Omvendt kan en udsættelse også være problematisk for Ecowas, for det forsøgte man nemlig efter kuppet i Mali i 2020, og her blev Ecowas' tiltag overhørt, påpeger seniorforskeren.

'En meget anspændt situation'

I den kommende tid er der flere ting, der er værd at holde øje med i og omkring Niger, fortæller Signe Marie Cold-Ravnkilde.

For det første er det værd at kigge på, hvilke udmeldinger der kommer fra både kupmagerne og de centrale magter i regionen.

For det andet skal man holde øje med, hvad der sker i nabolandene Mali og Burkina Faso, der er blevet suspenderet fra Ecowas efter militærkup i landene.

- De har været ude og sige, at hvis der bliver en intervention, så vil de se det som en krigshandling. Så det er en meget anspændt situation, siger Signe Marie Cold-Ravnkilde.

Kaptajn Ibrahim Traoré udnævnte sig selv til leder af Burkina Faso, efter hans militærjunta tog magten sidste efterår. Hans styre har stillet sig bag kupmagerne i Niger. (Foto: © IDRISSA OUEDRAOGO, Ritzau Scanpix)

Sidst, men ikke mindst, er der også god grund til at holde øje med, hvordan der ses på Vestens rolle i forhold til diskussionen om en eventuel intervention fra Ecowas. Både Frankrig og USA har nemlig udvist støtte til Ecowas' ultimatum, og det kan optrappe konflikten.

- Mange i regionen - både befolkninger og juntaen - vil også prøve at spinne det som, at det er Frankrig, der står bag, siger Signe Marie Cold-Ravnkilde.

- Så en militær intervention kan ses som Vestens forsøg på at fastholde magten i regionen. Det er den konspiration, som kupmagerne i den grad forsøger at mobilisere befolkningen på. Så det skal vi holde meget øje med.

Nigers reserver af uran og olie samt dets betydning for Vestens krig mod jihadister gør landet vigtigt for både USA, Europa, Kina og Rusland, påpeger Reuters. (Foto: © Issouf Sanogo, Scanpix Denmark)

Meget på spil i forhold til både migration og terror

Udviklingen i Niger bliver altså fulgt tæt i nabolandene, men også i Europa. Tidligere i dag opfordrede både Tyskland og Italien til en diplomatisk løsning på konflikten.

Landet har fået væsentligt større betydning, efter kupmagere i Mali i starten af sidste år bad blandt andet franske og danske tropper om at forlade landet, påpeger Signe Marie Cold-Ravnkilde.

- Niger er helt central, og især efter Vesten er blevet smidt ud af Mali, så er Niger ligesom blevet den sidste bastion for at prøve fortsat at have indflydelse, siger hun.

- Der er både kampen mod migration, som er vigtig for Europa - også geopolitisk - men der er også hele kampen mod terror, siger seniorforskeren.

Amerikanske og andre vestlige tropper har i de senere år brugt Niger som springbræt til operationer mod jihadister i regionen. USA menes i øjeblikket at have omkring 1000 soldater i landet. (Foto: © Alain Jocard, Ritzau Scanpix)

Hun peger på, at Vestens største frygt er, at uroen kan hjælpe regionens jihadister med at få større fodfæste.

- På den måde er der virkelig meget på spil, samtidig med, at vi ser, at stormagterne Rusland og USA også lurer i baggrunden. Så det kan ende i et grimt stedfortræderkrigsscenarie, og det skal man helst undgå, for det vil være dårligt for stabiliteten i hele regionen.

Du kan høre mere om situationen i Niger i dagens afsnit af Udsyn, som du kan lytte til her