Milliardæren, der kæmper mod ulighed: USA har kurs mod revolution

Superrige Nick Hanauer frygter voldelig revolution, hvis ikke gabet mellem rig og fattig i USA mindskes.

Nick Hanauer er styrtende rig.

Efter kloge investeringer i blandt andet internetfirmaet Amazon anslås Nick Hanauers at være god for 6,4 milliarder kroner, og han ejer eksklusive boliger mange steder i verden og adskillige luksuriøse yachter.

- Det er afgjort fedt at være mig, griner Nick Hanauer.

Men smilet forsvinder hurtigt igen, når talen falder på den voksende ulighed i USA. Nick Hanauer tilhører en lille eksklusiv klub, der sidder på størstedelen af velstanden i USA. Gabet er vokset markant de seneste år, og tre mænd - Bill Gates, Jeff Bezos og Warren Buffett - ejer nu lige så meget som den nederste halvdel af befolkningen i USA tilsammen.

Nick Hanauer bor i Seattle, hvor forskellen mellem rig og fattig er meget tydelig. (Foto: © Jacob Albert Lorenzen, DR)

Revolution på vej

Nick Hanauer finder det tvingende nødvendigt at mindske uligheden i USA - ellers går det helt galt.

For i længden vil den fattige del af befolkningen ikke finde sig i, at afstanden mellem rig og fattig bare vokser og vokser.

- Høtyvene kommer. Folk her i landet er vrede og med god grund. De er blevet snydt i 40 år. Og enten tager vi hånd om de mennesker, eller også vil vreden vokse, og den vil finde udtryk på forfærdelige og voldelige måder, siger Nick Hanauer.

Han mener i ramme alvor, at USA har kurs mod en revolution.

- Der er intet fortilfælde i historien, hvor et samfund med stor ulighed ikke endte med at blive en politistat eller havde en revolution. Det er en utroligt farlig situation.

Antallet af hjemløse er eksploderet i USA (Foto: © Jacob Albert Lorenzen, DR)

Frontkæmper for mindsteløn

Rigdommen skal omfordeles, hvis USA skal reddes, mener Nick Hanauer.

Han er blevet den usandsynlige frontkæmper for USA's hårdt trængte arbejdere og bruger nu en betragtelig del af sin tid på at få hævet mindstelønnen i USA.

Mange ansatte på mindsteløn i USA overlever kun med hjælp fra det offentlige - for eksempel madkuponer og boligstøtte.

- Hovedparten af de penge, vi bruger på fattigdomsbekæmpelse, går ikke til mennesker uden job. De går til folk, som rent faktisk arbejder, men ikke tjener nok til at klare sig. Det er fuldstændig vanvittigt, siger Nick Hanauer.

Han og ligesindede har haft held til at få politikerne til at hæve mindstelønnen til det dobbelte - først i storbyen Seattle, hvor Hanauer bor, og siden i hele delstaten Washington.

Da Nick Hanauer var fyldt 40, besluttede han sig for kun at bruge en tredjedel af sin tid på ting, der kunne gøre ham rigere. (Foto: © Jacob Albert Lorenzen, DR)

Ny fortælling

Og mindstelønnen er kun en start. Hele USA's syn på økonomi skal tænkes om, hvis det står til rigmanden.

I de sidste 30 år har amerikansk økonomisk tænkning bygget på den teori, at hvis bare de rige bliver rigere, så drypper rigdommen ned på alle andre - den såkaldte "trickle-down" teori.

- Amerikanerne er blevet holdt for nar. De fik at vide, at hvis man hævede lønnen, så forsvandt jobbene - og de fik det at vide så mange gange, at de begyndte at tro på det, siger Nick Hanauer:

- Vi må oplyse folk om, at det er løgn. Det er en fortælling, som er skabt af og for rige mennesker, som fastholder et system, hvor de er rige, og resten er fattige og bare må acceptere det.

Mød Nick Hanauer i aften i 21 Søndag på DR1.