Korrespondent: Den sociale og økonomiske ulighed i USA er slående

Johannes Langkilde har under valgkampen i USA besøgt fattige, der lever et liv på kanten af loven.

Det kan være svært at komme ud af kriminalitet, når man først er havnet i fængsel, siger DR's korrespondent i USA, Johannes Langkilde. (© (c) DR)

Efter andet afsnit af DR-programserien ’Mød Amerika’ blev sendt mandag aften, sad DR-korrespondent Johannes Langkilde klar til at besvare dr.dk-brugernes spørgsmål.

Det var særligt skellet mellem rige og fattige i USA, der vakte brugernes interesse.

Hvordan oplever du forskellen på rig og fattig i USA? spørger Maria S.

- Det er en kæmpe forskel. De rige bliver rigere, og de fattige bliver fattigere. Middelklassen er presset, og det er ikke altid nok at have et job. Så den sociale og økonomiske ulighed er slående, svarer korrespondenten.

Måske kan den drømmes

Flere spørgsmål drejede sig om den amerikanske drøm, hvor alle har mulighed for at blive velhavende, hvis de arbejder hårdt for det.

Er du enig i, at de aller rigeste i USA har ødelagt "drømmen" med deres grådighed og lobbyisme?, spørger læseren Henrik:

- Der er under alle omstændigheder en stor ulighed, der kun bidrager til, at den amerikanske drøm ikke kan drømmes af alle. Måske kan den drømmes - men ikke leves ud. Den sociale mobilitet er meget lille. På den anden side er det en helt anden model, hvor de rige private forventes at give tilbage i form af velgørenhed. Staten er koblet ud af ligningen. Men det faktum, at de rigeste 1 % ejer så meget i forhold til bunden, er ikke motiverende.

Johannes Langkilde har i programmet været på fængselsbesøg i Richmond i staten Virginia, hvor 9 ud af 10 indsatte er sorte.

Byen kaldes også the fatherless city, fordi så mange sorte mænd er døde eller er i fængsel. Netop fængselsbesøget vil brugerne gerne vide, hvordan Johannes Langkilde oplevede.

- Det var faktisk en rigtig god oplevelse. Hver gang, vi kørte derfra, glædede jeg mig til at komme tilbage. For måske er de nok dømt for mord, narko, vold eller andre ubehageligheder. Men de fyre er også mennesker - og tilmed både sjove, nærværende og inspirerende. Jeg havde stor glæde af at møde dem og lære om deres situation, siger han.

Fastholdt i kriminalitet

Interessen fra læserne var særligt stor for en af de indsatte, som Johannes Langkilde møder i programserien.

Hej Johannes - tak for nogle fantastiske udsendelser med dig og Stephanie. Kommer du til at følge Terry og hans søn fremover? spørger Birgit Netjaeff.

- Mange tak, Birgit :-) Ja, jeg har aftalt at køre ned til Richmond og besøge dem, når filmene er tekstet til engelsk. Og så vil vi følge dem om et års tid. Forhåbentlig vil de stadig være på rette vej.

Også brugeren Camilla Gade spørger til Terrys fremtid.

Tror du Terry fra program 1 har gode odds for en bedre fremtid? Stor respekt for at du brugte tid i fængslet (og ikke kastede op af maden)!

- Statistisk set er han tilbage i fængsel sommeren 2017. Men måske har HOPE-programmet faktisk ændret ham. Det er det, der er så interessant ved det program, der er det modsatte af det, mange andre oplever. De fleste fanger bliver bare mere kriminelle af at komme i fængsel her i USA, svarer korrespondenten.