Migranter strømmer mod Grækenland: 'Vi fik at vide, at grænsen var åben'

Den græske grænse er kommet under pres efter tyrkisk kursskifte.

Tusinder af migranter har søgt mod grænseområdet Pazarkule nær den tyrkiske by Edirne. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)

- Grænsen er lukket, den er ikke åben. Vi fik at vide, at den er åben, men det hele er løgn.

Sådan siger den afghanske migrant Nejip til nyhedsbureaet AFP, der har mødt ham ved den tyrkiske by Edirne nær grænsen til Grækenland.

- Vi tog derhen, de (græske grænsevagter, red.) slog os, de tog alt fra os, de tog vores penge. Hvad kan vi gøre nu? Vi kommer til at gå til vores død, siger han.

Den afghanske migrant er langt fra alene. I disse dage forsøger tusinder af flygtninge og migranter at krydse ind i Europa ved den græsk-tyrkiske grænse.

Migranter er i weekenden strømmet til Tyrkiets vestlige grænse:

Presset mod grænserne er opstået, efter at den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, i fredags annoncerede, at Tyrkiet havde "åbnet dørene" for migranter i landet. Det betød, at tyrkerne ikke længere ville stoppe migranterne på deres vej mod Europa.

Grækerne har svaret igen ved at lukke grænseovergange og gå i højeste beredskab, hvilket har ført til konfrontationer og uro ved den græske grænse, hvor 13.000 migranter ifølge FN er samlet.

I går opstod der kampe mellem migranter og græske sikkerhedsstyrker ved den græske grænseby Kastanies nær den tyrkiske by Edirne:

Pres på grænsen

Den seneste udvikling har fået de græske myndigheder til at højne beredskabsniveauet i forhold til den tyrkiske grænse. Her har grækerne fået ekstra mandskab fra EU's grænseagentur, Frontex, skriver The Guardian.

Pilene på kortet markerer, hvor Grækenland oplever stigende pres fra migranter:

Ud over et større sikkerhedsudbud ved grænsen har man også valgt at lukke ned for alle asylansøgninger i en måned, oplyser den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis.

- Grækenlands grænser er Europas ydre grænser. Vi vil beskytte dem, lyder det fra premierministeren.

- Lad være med at forsøge at komme ind i Grækenland på ulovlig vis, I vil blive sendt tilbage, advarer han.

De græske myndigheder sendte i går sms-beskeder til samtlige udenlandske telefonnumre i grænseregionen med teksten:

- Grækenland øger sikkerheden på grænsen til maksimum. Forsøg ikke at krydse grænsen til Grækenland ulovligt.

EU-landet annoncerede samtidigt, at de ville suspendere unionens asyllove, hvilket giver dem mulighed for at sætte skub i deportationer, beretter The Guardian.

Hårdt pressede tyrkere

De seneste dages uroligheder har skabt stor bekymring i EU, hvor man frygter, at en flygtningekrise kan være på vej.

I morgen tager kommissionsformand Ursula von der Leyen sammen med rådsformand Charles Michel og David Sassoli, der er formand for Europa-Parlamentet, til den græsk-tyrkiske grænse for at se på situationen med egne øjne.

Derudover skal EU's udenrigsministre mødes senere på ugen for at diskutere situationen ved et ekstraordinært hastemøde i Kroatien.

Tyrkiet er i de senere år kommet under et stigende pres fra migranter, der ønsker at komme til Europa.

Grækerne har skruet op for beredskabet ved grænsebyen Kastanies:

Særligt krigen i Syrien har tynget tyrkerne, der i øjeblikket huser omkring 3,7 millioner syriske flygtninge. Derudover har den seneste tids voldsomme kampe i det nordlige Syrien fået flere syrere til at søge mod nabolandet.

Tyrkiet indgik i 2016 en aftale om at stoppe flygtningestrømmen mod EU. Den går kort sagt ud på, at tyrkerne skal standse de flygtninge og migranter, der prøver at rejse mod Europa.

Til gengæld får landet knap 45 milliarder kroner i økonomisk støtte fra EU. Tyrkiets præsident Erdogan har flere gange truet med at rive aftalen i stykker og åbne grænserne.

Herfra lyder det, at over 76.000 migranter er på vej mod den græske grænse, men dette er ikke bekræftet af andre end tyrkerne.

Det tyrkiske kursskifte kom, efter 33 tyrkiske soldater i slutningen af sidste uge blev dræbt i Idlib-provinsen, hvor Tyrkiet længe har appelleret om støtte fra EU og Nato.

Ifølge de græske myndigheder er de fleste migranter, som de pågriber ved grænsen i øjeblikket, fra Afghanistan og ikke Syrien. Afghanerne har nemlig dårligere forhold i Tyrkiet, hvor de har sværere ved at få opholdstilladelse.