Kofod: Erdogan bryder en klokkeklar aftale

Den tyrkiske præsident skal overholde den flygtningeaftale, som han har indgået med EU, understreger udenrigsministeren.

Søndag morgen ankom omkring 500 migranter og flygtninge til den græske ø Lesbos, skriver nyhedsbureauet AFP. Det skal der sættes en stopper for, mener udenrigsminister Jeppe Kofod (S). (Foto: © Aris Messinis, Scanpix)

Det er helt forståeligt, at Tyrkiet er under stort pres, når der lige nu befinder sig omkring 3,7 millioner syriske flygtninge i landet og flere ønsker at komme dertil som følge af de voldsomme kampe i Nordsyrien.

Det betyder dog ikke, at landets præsident, Recep Erdogan, bare skal have lov til at sende tusindvis af flygtninge videre til EU, som han har gjort i de seneste dage.

Det er budskabet fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), efter at den tyrkiske præsident i slutningen af sidste uge annoncerede, at han ville "åbne dørene" mod Europa.

Det har i weekenden ført til stor uro ved grænsen mellem Tyrkiet og Grækenland.

- Selvom Tyrkiet er under et stort pres, er det selvfølgelig ikke rimeligt, at Erdogan sender flygtninge på denne farlige vej mod Europa, siger Jeppe Kofod.

Det er her, de græske myndigheder oplever et stigende pres fra flygtninge og migranter:

Han kræver, at den tyrkiske regering fortsat overholder den flygtningeaftale, som den indgik med EU-landene for fire år siden. Den går kort fortalt ud på, at Tyrkiet skal standse de flygtninge og migranter, der prøver at rejse mod Europa. Til gengæld får landet knap 45 milliarder kroner i økonomisk støtte fra EU.

- Der er rigtig mange mennesker, der er taget til Tyrkiet, og jeg forstår godt, at den situation er vanskelig. Men vi lavede en klokkeklar aftale for at hjælpe, og derfor går det ikke, at Erdogan bryder den ved at sende uskyldige mennesker mod Europas grænser, siger udenrigsministeren.

Afviser sanktioner

Det er også et budskab, han vil tage med, når han på fredag skal mødes med sine europæiske udenrigsministerkollegaer til et ekstraordinært hastemøde i Zagreb, Kroatien.

Her skal de diskutere konsekvenserne af den seneste tids kampe i Idlib-provinsen, der ligger i den nordlige del af Syrien.

Det er det sidste oprørskontrollerede område i Syrien, og det er de kampe, som nu har sendt hundredtusindvis af personer på flugt mod blandt andet Tyrkiet.

- Kampene i Idlib er voldsomme, og det er ved at udvikle sig den værste humanitære katastrofe, siden borgerkrigen i Syrien startede. Derfor er det rigtig vigtigt, at parterne – det syriske Assad-regime, Rusland og Tyrkiet – indstiller deres kampe, så civilbefolkningen kan leve i fred, siger udenrigsministeren.

Den tyrkiske regering ønsker, at man fra Natos side indfører et flyveforbud over området, men det afviser Jeppe Kofod.

- Det løser ikke noget, og det er svært at gennemføre i praksis. Der findes ingen militære løsninger på konflikten i Syrien, kun politiske, siger udenrigsministeren, der dog afviser at indføre sanktioner mod Tyrkiet, som andre EU-lande ellers har foreslået.

- I første omgang handler det om at få løst problemet, så vi undgår at stå i en situation som i 2015, hvor der vandrede irregulære migranter og flygtninge mod Europa på ukontrolleret vis. Det gør sanktioner ikke nødvendigvis, siger ministeren.

Her kan du se, hvordan folk illegalt forsøger at krydse grænsen til Grækenland og EU: