Amerikanerne vågner op til en splittet kongres efter det amerikanske midtvejsvalg.
De endelige optællinger viser, at Demokraterne har vundet et flertal i Repræsentanternes Hus ved det amerikanske midtvejsvalg. Imens bevarer det republikanske parti et flertal i Senatet.
Herhjemme har især partiernes udenrigsordførere fulgt midtvejsvalget tæt. Og de vejrer amerikansk valgkamp - igen.
- En meget lang valgkamp
Amerikanerne skal først til stemmeurnerne igen i 2020, hvor landets præsident skal vælges på ny.
Men både Nick Hækkerup (S) og Martin Lidegaard (R) skønner, at midtvejsvalget markerede starten på valgkampen op til primærvalget om to år. De to udenrigsordførere har fulgt det amerikanske midtvejsvalg nøje.
- Når man har fulgt den her valgkamp, så må man bare sige, at det er yderpolerne, der har drevet den og som har råbt ad hinanden - med Donald Trump som den højest råbende, siger Martin Lidegaard, og spår, at:
- Nu begynder valget for alvor, og der vil man hoppe ned i skyttegravene.
Nick Hækkerup glæder sig over Demokraternes fremgang, men er også bekymret over den retorik, han så i valgkampen op til midtvejsvalget.
- Jeg tror, at det her meget let kan blive starten på en meget lang valgkamp op til 2020, hvor vi vil se et USA, der ligger, om ikke i krig med hinanden, så i hvert fald med betydeligt had og intern kritik, siger han.
Forsigtig optimisme
Men her dagen derpå dansk tid, spores også en forsigtig optimisme.
- Det er et godt resultat, for USA ikke mindst. Jeg var nervøs for at meningsmålingerne tog fejl, siger Nick Hækkerup om Demokraternes sejr i Repræsentanternes Hus.
Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, hilser også det demokratiske flertal velkomment.
- Jeg synes, det er forholdsvist positivt. Vi fra europæisk side har det faktisk bedst, når man i USA er inde på den politiske midte. Og ved at Donald Trump havde flertallet i både Senatet og i Kongressen, var han lidt en løs missil, der kunne gøre, hvad han ville, men nu skal han forhandle, siger han til Ritzau.
Hans kollega i Radikale Venstre, Martin Lidegaard, er enig.
- Jeg håber, at det her kan være begyndelsen til en genskabelse af et politisk billede, hvor det ikke kun er dem, der råber højst og ad hinanden, der kan blive valgt. Vi har så stor interesse i, at USA ikke går i opløsning for at sige det rent ud, siger den radikale udenrigsordfører.
Selv om Demokraterne fremover får større magt i amerikansk politik, så tror Nick Hækkerup, at Trump vil fremstille valgresultaterne som en sejr for ham selv og republikanerne.
Og den fremstilling er Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, faktisk enig i.
- Senatsvalget viser, at der er en vældig opbakning til republikanerne og et katastrofevalg har de jo ikke fået i Repræsentanternes hus, så jeg tror ikke, at hans popularitet er vigende, siger han.
Lille betydning for Danmark
De tre udenrigsordførere er enige om, at midtvejsvalget ikke får store konsekvenser for Danmark eller Europa. De spår, at Donald Trump uændret vil fortsætte sin udenrigspolitiske linje de sidste to år af hans præsidentperiode.
Og det er Søren Espersen godt tilfreds med.
- Vi har stadigvæk USA som vores allerbedste allierede, som vi er trygge i samarbejdet med. Så for Danmark vil det ikke have nogen særlig betydning, hvem der sidder i de forskellige huse. Det bliver udenrigspolitik som det plejer, siger han.
Men 'udenrigspolitik som det plejer', er netop det, Martin Lidegaard frygter.
- Jeg kunne godt frygte, at det ikke ændrer meget på Trumps regeringsdrivelse. Tværtimod, siger han og konstaterer:
- Jeg synes, det er en ret uoverskuelig tanke, hvis USA ikke snart genfinder sig selv.