Israelere, der er blevet vaccineret mod covid-19, kan snart få lov til at rejse til Cypern uden at skulle hverken testes eller i karantæne. Det samme kommer til at gælde for coronavaccinerede cyprioter, der gerne vil besøge Israel.
De to middelhavslande har nemlig indgået en aftale, der på sigt skal sikre fri passage for de borgere, som er blevet færdigvaccineret mod covid-19.
- Det her åbner muligheden for, at vi kan genstarte turismen i den nærmeste fremtid. Det bliver ikke lige i løbet af de kommende uger, men vi vil snart se cypriotiske turister i Israel, og israelske turister på Cypern, lød det fra den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, da han i går præsenterede aftalen sammen med den cypriotiske præsident, Nicos Anastasiades.
Både Israel og Cypern er store turistlande, og derfor er de også blevet ramt ekstra hårdt af coronapandemien, hvor millioner af mennesker har valgt at udskyde eller aflyse deres ferier.
Begge lande har udviklet særlige ’vaccinepas’ til de borgere, som har fået den eftertragtede vaccine, og det er de certifikater, som de nu gensidigt har valgt at anerkende.
Umiddelbart er det dog Israel, der ligger helt i front på vaccinationsfronten, som får mest ud af aftalen. Ifølge de seneste tal fra One World In Data er 29,3 procent af israelerne blevet færdigvaccineret, mens blot 1,6 procent af cyprioterne er blevet det.
Og ifølge den cypriotiske præsident vil israelere, som har fået en af de tre coronavacciner, der er blevet godkendt til brug i EU, kunne få adgang til landet fra 1. april i år.
- Det er til vores begge landes bedste, at vi genoptager den ubegrænsede, frie bevægelighed, sagde Nicos Anastasiades under pressemødet.
Højspændt pas-debat i EU
Cypern er dog ikke det første EU-land, der indgår en turismeaftale med Israel. Det var derimod Grækenland, som også er stærkt afhængig af turismeindtægterne, der udgør omkring en femtedel af landets bruttonationalprodukt.
- Jeg forventer, at det, vi gør med Israel, vil blive en generalprøve på, hvad vi kan gøre med andre lande, lød det i begyndelsen af sidste uge fra den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis.
Spørgsmålet om vaccinepas har igennem længere tid kørt internt i EU, og især den græske regering har med støtte fra blandt andet portugiserne, spanierne og cyprioterne presset hårdt på for, at medlemslandene får udviklet et standardiseret certifikat, så folk, der har fået vaccinen, frit kan rejse rundt.
- Selvom vi hverken vil gøre vaccination obligatorisk eller en forudsætning for at rejse, skal personer, der er blevet vaccineret, være frie til at kunne rejse. Det vil også give et positivt incitament, som kan sikre, at borgerne opfordres til at blive vaccineret, som er den eneste måde at sikre en tilbagevenden til en normaltilstand igen, udtalte Kyriakos Mitsotakis i midten af januar.
Lunken modtagelse i Danmark
Men det er langt fra alle medlemslande, der på nuværende tidspunkt er lige så begejstrede for et fælles vaccinepas, som den græske premierminister er.
Lige nu er der stor mangel på vaccinedoser i hele unionen, og flere lande mener, at det kan føre til en uretfærdig forskelsbehandling af dem, der ikke har fået vaccinen.
Samtidig frygter flere, at et sådant fællespas vil sende det signal, at vaccinerne ikke længere er frivillige, og at det derved kan puste til den vaccineskepsis, der er relativt udbredt i eksempelvis Frankrig.
Og selvom den danske regering er gået sammen med erhvervslivet om at udvikle et dansk vaccinepas, var statsminister Mette Frederiksen (S) knap så begejstret for EU-ideen, da hun i sidste måned blev spurgt ind til den.
- Mit eget temperament er nok til, at vi skal bruge alle vores kræfter på at få vaccineret vores befolkninger, før vi for alvor begynder at tage hul på den diskussion, sagde statsministeren og understregede, at det fortsat kun er en brøkdel af europæerne, der er blevet færdigvaccineret.
Vil ikke lukke vaccinerede ind
Diskussionen om coronapas er dog kommet for at blive.
Seychellerne var det første land i verden, der åbnede grænserne for færdigvaccinerede borgere, og på Island kan man også blive fritaget for test og karantæne, hvis man har et gyldigt vaccinepas.
Og Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har udtalt, at "en eller anden form for vaccinecertifikat" vil blive uundgåeligt, når flere mennesker i den kommende tid vil begynde at rejse.
Mette Frederiksen talte i lørdags i telefon med den israelske premierminister om coronasituationen. Ifølge Benjamin Netanyahus kontor blev der blandt andet talt om udvikling og produktion af vacciner, men ikke om en eventuel turismeaftale, og statsministeren har ikke yderligere kommentarer til samtalen.
Men i en mail til DR Nyheder henviser Sundhedsministeriet blandt andet til, at man endnu ikke med sikkerhed ved, om vaccinerede kan smitte. Derfor vil man ikke lukke vaccinerede ind over grænsen.
- Indtil der foreligger et nærmere sundhedsfagligt grundlag herfor følges et forsigtighedsprincip i forhold til indrejseregler til Danmark, herunder anerkendelse af udenlandske vaccinepas, og der ændres derfor ikke i de nuværende krav og retningslinjer fra Udenrigsministeriet, skriver Sundhedsministeriet i mailen.
Borgerlige presser på
Både Venstre og de Konservative ser dog gerne, at man i EU-regi hurtigst muligt, når det er sundhedsmæssigt forsvarligt, bliver enige om et digitalt vaccinepas, der gør det nemmere at rejse over grænserne, fordi man ikke skal vente på testsvar eller skal i isolation.
Og selvom statsministeren først vil tage diskussionen om et EU-vaccinepas på et senere tidspunkt, mener Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, at vi bare bør komme i gang med at tale om det nu.
- Tingene går stærkt, og med de børnesygdomme, der er på for eksempel apps, er det bare om at komme i gang, siger han.
- For hver dag der går, hvor samfundsaktiviteter er lukket ned, så mister vi økonomi, muligheder og dybest set vores frihed. Der har hidtil været et meget stort fokus på at lukke ned, men nu må vi sørge for, at der er lige så meget fokus på at få åbnet op igen, siger han.
De Konservatives EU-ordfører, Katarina Ammitzbøll, peger på, at et vaccinepas vil spare rejsende tid og penge sammenlignet med at skulle tage en test.
- Det vil være nemmere med et vaccinepas. Der er langt flere omkostninger i forbindelse med test og isolation, siger hun.