Serbien har givet resten af Europa vaccine-baghjul - takket være Kina

Både Kina og Serbien vinder på det vaccinesamarbejde, der har skaffet Serbien titlen, som det land i Europa, der har vaccineret næstflest.

Serbien har massevaccineret siden midten af januar, og indtil nu har omkring 10 procent af den voksne befolkning fået første stik. (Foto: © Torben Kjærgaard Madsen, DR Nyheder)

- Jeg skal bruge din venstre overarm, siger sygeplejersken inden hun med et snuptag stikker nålen med den kinesiske vaccine ind i Dusica Jaukovics arm.

Hele manøvren tager ikke engang halvandet minut.

- Det er helt utroligt, så hurtigt det går. Men vi er effektive i Serbien, siger hun med slet skjult stolthed over det program, der har bragt Serbien i front i Europa, når det kommer til massevaccination af befolkningen.

Her i messecenteret i Beograd bevæger køen sig langsomt – men den bevæger sig hele tiden - gennem de forskellige stationer: Registrering, samtale med en læge, vaccination.

For mens EU-landene skærer tænder i frustration over forsinkede og formindskede leverancer, er situationen i Serbien unik på det europæiske kontinent:

Serbien har massevaccineret siden midten af januar, og indtil nu har omkring 10 procent af den voksne befolkning fået første stik. Foreløbig 1,5 million doser fra den nære allierede Kina er grundstammen i det, der har sendt den serbiske regerings popularitet på himmelflugt.

- Vi har en god præsident og regering. De har taget krisen alvorligt hele vejen igennem, og nu kan vi få vacciner, siger Snezana Kljajic der netop har fået sit første stik af den kinesiske Sinopharmvaccine.

Kina har levere 1,5 million doser corona-vacciner til Serbien. (Foto: © Torben Kjærgaard Madsen, DR Nyheder)

Præsident: Europa har ladt Serbien i stikken

Præsident Alexander Vucic har da heller ikke været sen til at hylde både sig selv og sin kinesiske kollega. Det vakte midt sagt en del opsigt, da han i marts sidste år kyssede det kinesiske flag, da et fly med kinesiske eksperter og udstyr landede i Beograds lufthavn.

Samtidig beskylder han Europa for at lade Serbien i stikken. Han har sammenlignet EU med første klasses passagererne på Titanic, der tog alle redningsbådene selv og lod de fattige i stikken, og erklæret europæisk solidaritet for død.

Kina har foreløbig sendt en million doser til Serbien, som derfor indtil videre har haft den næsthurtigste udrulning af coronavacciner i hele Europa. (Foto: © ZORANA JEVTIC, Scanpix)

Serbien har en pointe så langt, at landet har betalt for vacciner via WHO´s Cowax- ordning – men har endnu ikke modtaget nogen. Til gengæld har Serbien fået økonomisk hjælp af EU til at håndtere coronakrisen

- Serbien kunne ikke have håndteret krisen uden penge fra EU. Men folk ser ikke de penge. De ser flyene fra Kina, der lander med respiratorer og beskyttelsesudstyr – og nu med vacciner. Hvis der en dag lander et fly med EU-flag på, vil det være en velkommen gestus – men det vil være bronzemedaljen. Og det er Kina, der er løbet med guldet i denne sag, siger den politiske analytiker Stefan Vladisavljev.

Kinesiske veje, broer og jernbaner

Kina og Serbien er allerede nære allierede. Kina har investeret massivt i blandt andet serbisk infrastruktur som veje, broer og jernbaner.

- Den del af samarbejdet er en gevinst for Serbien, fordi regeringen kan præsentere projekterne som en succes og en forbedring for befolkningen. Og for Kina er gevinsten en positionering som en global supermagt – og via alliancen med Serbien har Kina en farbar vej ind i Europa, siger siger Stefan Vladisavljev og fortsætter:

- Kina har en stærk interesse i, at Serbien bliver medlem af EU. På den måde får kinesiske virksomheder baseret i Serbien adgang til EU's indre marked – og Kina får samtidig adgang til EU's politiske beslutningsproces via deres tætte kontakter med serbiske politikere.

På samme måde er Kinas levering af vacciner til Serbien på kort sigt en win-win for de to.

Serbien giver sine borgere noget, andre europæiske lande ikke er i stand til – og Kina får poleret sin position som global aktør, der opererer uden for sine egne grænser og aktivt hjælper andre lande i en verdensomspændende krise.

Linjen er klar

Serbiens sundhedsminister Zlatibor Loncar afviser – ikke overraskende – den bekymring, det rejser i Europa, at Kina via sine vaccineleverancer er rykket endnu tættere på et land, der er på listen over kandidater til EU:

- Vores linie er klar. Vi har kurs mod EU. Men vores job er at beskytte vores borgere, at redde deres liv. Vi har brug for vacciner, og dem ville Kina levere til os. Jeg tror, mange europæere, der lige venter nu på vacciner, ville sige ja tak til den kinesiske vaccine, vi nu kan tilbyde vores borgere.

For Stefan Vladisavljev er sagen dog en helt anden. Han er erklæret pro-europæer, og ønsker, at Serbien bliver helhjertet medlem af EU. Men i et land, hvor fortællingen er, at Kina – og ikke Europa – har vist sig som den sande ven i nøden, kan det vise sig at blive en stenet vej at gå.

- Som serber er jeg glad for, at vi har adgang til vacciner. Men som en, der hepper på Europa, bekymrer det mig, hvad de langsigtede konsekvenser af dette vil blive. Serbien har endnu ikke været tvunget til at vælge, hvilken vej man vil gå – mod øst eller vest. Og risikoen er, at dette kan skubbe Serbien væk fra Europa.