Østrigs skisportssteder lider under corona: 'Vi har ikke haft arbejde i snart et år'

Det østrigske alpeland, Tyrol, lever af vinterens turister. Men stigende coronasmitte spænder ben for skisæsonen.

Tyrol er i øjeblikket et af de steder i Europa med størst udbredelse af den sydafrikanske corona-mutation. Foto: Torben Madsen

Turistchef Andreas Steibl går langsomt ned ad de mennesketomme gader i skibyen Ischgl i Tyrol.

- Her er så stille. Det er virkelig mærkeligt, sukker han.

Normalt ville den østrigske alpeby netop nu huse tusindvis af sneglade turister fra hele verden. Men i år holder områdets skilifter stille, sneen på pisterne er urørt, og den eneste lyd på byens ellers livlige hovedgade er sneen, der drypper fra tagene på de mange hoteller, restauranter og barer. De fleste har været lukket i snart et år.

- Det knuser mit hjerte. Vi lever af turisterne 110 procent. Så det her rammer os hårdt, ikke kun økonomisk men også mentalt. Vi er vant til at arbejde for turisterne 24/7 alle ugens dage. Nu er her intet at lave, og mange af os har ikke haft arbejde i snart et år, siger Andreas Steibl.

Turistchef Andreas Steibl håber, at han snart kan genåbne. Foto: Torben Madsen

Nye mutationer truer ski-comeback

Tyrol er i øjeblikket et af de steder i Europa med størst udbredelse af den sydafrikanske coronamutation. Myndighederne i Tyrol har registreret flere end 400 smittede med den sydafrikanske variant, og situationen er nu så alvorlig, at det ikke er tilladt at rejse ud af området uden en negativ coronatest. Østriger fra andre dele af landet bliver også frarådet at rejse ind.

- Regeringen fraråder rejser til Tyrol, medmindre de er absolut nødvendige. Det sker for at bremse spredningen af den sydafrikanske variant, lød det fra den østrigske kansler Sebastian Kurz i en pressemeddelelse.

Nedlukningen presser en i forvejen hårdtprøvet skiindustri. I Tyrol lukkede skiområderne brat 14. marts sidste år, da Ischgl blev et af Europas første epicentre for coronavirus, og sygdommen spredte sig herfra ud i Europa.

Hotelejer: Vi mister en masse penge

Her et år senere er skipisterne stadig lukket land for turister, og det gør ondt i et område, hvor næsten hver tredje har et job relateret til turistindustrien.

En af dem er Christian Fahrner, der ejer Schindler Hotel & Restaurant i skiområdet Sankt Anton am Arlberg, der ligger godt halvanden times kørsel fra Ischgl. Her bruger han dagene foran computeren i en tom reception og svarer på mails fra sine årlige stamkunder - flere af dem fra Danmark.

- Vi får en hel masse henvendelser, hvor folk spørger, hvornår vi åbner igen, men vi har ikke noget svar, for vi aner det ikke, siger han opgivende.

Christian Fahrner overtog driften af hotellet fra sine forældre kun et år før, coronakrisen ramte. Han har brugt nedlukningen på at renovere stedets 11 værelser, som han gladeligt viser frem, da DR besøger ham. Indtil videre er der nemlig ingen andre, der har set dem.

- Det er trist. Vi har den bedste sne i årevis, men ingen gæster til at stå på ski, siger han, mens han kigger ned på Sankt Antons øde gader fra vinduet i et af de nyrenoverede værelser.

I hotellets restaurant forsøger han nu at tjene lidt ekstra på takeaway til byens lokale. Men det er langt fra den indtægt, han normalt ville have i vintersæsonen, hvor hotellets restaurant kan huse op til 60 gæster hver aften.

- Det er klart, at vi mister en masse penge lige nu. Vi får økonomisk hjælp af den østrigske regering, men det er altså ikke det samme, som vi normalt ville tjene i de her måneder, siger han.

Corona-spøgelset fra Ischgl

I resten af Østrig er dele af samfundet begyndt at genåbne. Det gælder skoler, butikker, museer og frisører.

Men i Tyrol er situationen en anden. Frygten er en gentagelse af situationen i Ischgl sidste år, hvor coronasmitten løb løbsk i området og spredte sig ud i Europa, mens kritikken haglede ned over de lokale myndigheder. De var alt for langsomme til at lukke ned og satte økonomiske interesser over sundhed, lød kritikken.

I håbet om at bremse smittespredningen har Østrigs regering fredag indsat 1.000 soldater og politifolk, der skal kontrollere alle, der rejser ud af Tyrol. Og nabolandet Tyskland har lukket grænserne for alle rejsende fra området.

- Vi er nødt til at handle hurtigt. Når mutationen har spredt sig til os, er det for sent, sagde Markus Blume, generalsekretær i Bayerns regeringsparti CSU, tidligere på ugen til den tyske avis Müncher Merkur.

Et spinkelt håb

På trods af de dystre udsigter har Andreas Steibl dog stadig et spinkelt håb for dele af skisæsonen.

Han håber, skiområderne så småt kan åbne i foråret, og at turisterne vil give Ischgl en chance til, på trods af det dårlige ry stedet fik sidste år.

- Vi er kede af hvert eneste tilfælde, der kom herfra. Men vi har lært af det, og vi har arbejdet hårdt på at coronasikre Ischgl, så turisterne sikkert kan komme tilbage, siger Andreas Steibl, der fortæller stolt om screeningstationer, sikkerhedskameraer og andre corona-tiltag.

- Det er helt bestemt sikkert at vende tilbage til Ischgl, så jeg håber, de danske turister vil komme - hvis ikke det er muligt i år, så til næste år, siger han.