Mellemøstkorrespondent: Vi har endnu ikke set Israels modsvar på dødeligt angreb

Israel har i nat angrebet forskellige Hizbollah-mål, men Israel vil komme med et hårdere modsvar, lyder vurdering.

12 børn og unge mistede livet og 13 andre blev såret efter raketangrebet i byen Majdan Shams i Golanhøjderne. (Foto: © Avi Ohayon, Ritzau Scanpix)

Opdateret 13/8: En tidligere version indeholdt en formulering, der kunne forstås sådan, at Hizbollah tidligere havde taget skylden for angrebet mod fodboldbanen i Majdal Shams. Det var dog et andet mål i samme område, som Hizbollah tidligere hævdede at have angrebet.

Opdateret 15/8: Ovenstående rettelse er præciseret.

Vi har endnu ikke set den fulde skala af det modsvar, som Israel har i sinde at udføre, efter et raketangreb lørdag kostede 12 børn og unge livet på en fodboldbane i byen Majdal Shams.

Det vurderer mellemøstkorrespondent for Kristeligt Dagblad Allan Sørensen.

- Der forventes helt klart mere fra israelsk side, siger Allan Sørensen om det israelske luftvåbens angreb i nat.

Israelsk militær har oplyst, at landets luftvåben i nat angreb en række Hizbollah-mål dybt inde på libanesisk territorium og i det sydlige Libanon.

Det drejer sig om våbenlagre og infrastruktur til terror i områderne Shabriha, Borj El Chmali, Beqaa, Kfarkela, Rab El Thalathine, Khiam og Tayr Harfa, lød det tidligere på morgenen fra det israelske militær.

Selv om angrebet måske er en smule bredere og dybere end tidligere, ligner det mest af alt den type af angreb, som Israel tidligere har opereret med i konflikten med Hizbollah-bevægelsen, forklarer Allan Sørensen.

På grund af angrebet har Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, forkortet sit ophold i USA, hvor han har holdt møder med den politiske top, og er på vej tilbage til Israel.

Her skal han senere i dag mødes i det israelske krigs- og sikkerhedskabinet. Herefter vil vi formentlig få en fornemmelse af, hvilken vej vinden blæser i forhold til det israelske modsvar. Hvilken karakter, det får, er lige nu svært at vide, forklarer Allan Sørensen.

- Jeg tror helt sikkert, der kommer et israelsk angreb, siger han.

Forventer et hårdt israelsk modsvar

Angrebene mellem de israelske styrker og Hizbollah er taget til siden den 7. oktober sidste år, hvor krigen i Gaza brød ud.

Men med gårsdagens angreb har Hizbollah overskredet den israelske grænse for, hvad man kan gå med til.

Derfor vil Israel formentlig føle, at de er nødt til at gå et trin op af skalaen med et hårdt svar, men uden at risikere en totalkrig med Hizbollah, vurderer Allan Sørensen.

Hizbollah selv har været ude og afvise, at den har noget at gøre med angrebet.

- Den Islamiske Modstandsbevægelse har absolut intet at gøre med denne hændelse og afviser kategorisk alle beskyldninger i den forbindelse, siger Hizbollah i en skriftlig udtalelse.

Sådan lød det bare ikke tidligere lørdag, da Hizbollah faktisk hævdede at have gennemført et angreb i det samme område.

- Hizbollah var selv ude og tage ansvar i går for affyringen af netop den raket, men da de så hvad den ramte, skyndte de sig at sige, at det alligevel ikke var dem, siger Allan Sørensen.

Han forklarer, at Israel selv har lavet analyser af raketten og ifølge dem, at det er en raket, som Hizbollah bruger, og så kan de ved hjælp af deres radarsystem se, at den er affyret fra et Hizbollah-kontrolleret område i Libanon.

Golanhøjderne blev besat af Israel under Seksdageskrigen i 1967 og blev annekteret i 1981.

Opfattes som kujonagtigt

Lørdagens angreb har ikke kun rystet de lokale borgere i byen Majdal Shams i Golanhøjderne. Også i Libanon er Hizbollah kommet i modvind, forklarer Allan Sørensen.

- Det, de ramte, er dels børn og unge og også børn og unge, der tilhører der drusiske mindretal. Libanon har selv en stor drusisk befolkning og er ude og kritisere Hizbollah meget hårdt efter det her angreb. Både over for Israel, men også over for sin egen interne drusiske befolkning står Hizbollah på et meget svagt sted, efter gårsdagens angreb, siger Allan Sørensen.

- Det kunne næsten ikke være værre for Hizbollah. Det bliver opfattet som et kujonagtigt angreb - ikke kun i Israel, men også i Libanon.